Πολλά ερωτηματικά υπάρχουν γύρω από τον ξαφνικό θάνατο του 16χρονου πυγμάχου, Βασίλη Τόπαλου με τις Αρχές να αναμένουν σημαντικές καταθέσεις μαρτύρων, ενώ περιμένουν πως αυτές θα ρίξουν περισσότερο φως στην υπόθεση.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες ο 16χρονος αθλητής έχασε τη ζωή του, παραμένουν μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστες, ενώ και η ολοκλήρωση της ιατροδικαστικής εξέτασης μέσα στην εβδομάδα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Την στιγμή που οι έρευνες των Αρχών είναι σε εξέλιξη ο τεχνικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Πυγμαχίας, Αντώνης Γιαννούλας, αφήνει αιχμές για τον προπονητή του γυμναστηρίου, όπου έκανε προπόνηση ο Βασίλης Τόπαλος, σημειώνοντας πως έχει υποπέσει σε ασάφειες.
«Θρηνούμε έναν μεγάλο πρωταθλητή, ένα αξιόλογο παιδί, με σεβασμό και ήθος απέναντι σε συναθλητές και αντιπάλους.
Ακούω πάρα πολλές ασάφειες και από τον κ. Γιδάκο και από την πλευρά του δικηγόρου, που νομικά μπορεί να είναι πολύ καλός αλλά για πυγμαχικά στοιχεία και κομμάτια δεν υφίστανται πολλά πράγματα που λέει.
Επειδή ακούγεται συνέχεια ότι η επίβλεψη του πατέρα, ότι πήγε το παιδί και έκανε προπόνηση εκεί, αυτό ισχύει.
Ο κάθε πατέρας μπορεί να παίρνει τον γιο του και να τον βλέπει ως άτρωτο πρωταθλητή Ευρώπης, και το πήγε σε έναν χώρο γυμναστηρίου να κάνει προπόνηση», είπε συγκεκριμένα στον Mega.
«Από τη στιγμή που τον παραδίδεις στον προπονητή, και συγκεκριμένα στον κ. Γιδάκο, ο υπεύθυνος της προπόνησης και του στιλ που θα ακολουθήσει είναι του προπονητή όχι του πατέρα. Ακούστηκαν πάρα πολλά σε αυτό το κομμάτι», συμπλήρωσε ο κ. Γιαννούλας.
Θα μπορούσε να είχε σωθεί
Ο ιατροδικαστής, Δημήτρης Γαλεντέρης, εξήγησε στην τηλεόραση του OPEN ότι ο Βασίλης Τόπαλος θα μπορούσε να είχε σωθεί.
«Συνήθως τα υποσκληρίδια αιματώματα αντιμετωπίζονται με μία αποσυμφόρηση και μία νοσήλια με στενή παρακολούθηση», είπε ο ίδιος προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η αιμορραγία ήταν πάρα πολύ έντονη, εκτεταμένη και είχε επιπλοκές, σύμφωνα με το ιστορικό του ασθενούς.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση οι κινήσεις έγιναν αρκετά γρήγορα με το ασθενοφόρο να φθάνει άμεσα και το παιδί να μπαίνει γρήγορα στο χειρουργείο.
«Οι ασθενείς που έχουν υποσκληρίδια αιματώματα τα αντιλαμβάνονται τη στιγμή της κατάρρευσης, εκτός αν ο αρχικός τραυματισμός οδήγησε στο νοσοκομείο και πάνω στη διερεύνηση ανακαλύφθηκε το υποσκληρίδιο αιμάτωμα».
«Δεν κάναμε σπάρινγκ, κάναμε στοχάκια»
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, τρία είναι τα βασικά ερωτήματα που ζητούν απάντηση και τα οποία ερευνούν οι αστυνομικοί της αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους:
Ο άτυχος Βασίλης είχε κάνει σπάρινγκ πριν καταρρεύσει;
Αυτόπτης μάρτυρας o oποίος κλήθηκε και κατέθεσε στην Ασφάλεια, μιλώντας αποκλειστικά είπε στο Star:
«Δεν κάναμε σπάρινγκ, κάναμε στοχάκια. Προπόνηση.
Τελείωσε η προπόνηση και πήγε στην τουαλέτα, μάλλον για να κάνει εμετό, δε φαινόταν καλά, γύρισε να ρίξει νερό στο πρόσωπο του και χτύπησε στον νεροχύτη.
Ήταν σοκαριστικό».
Όλες οι καταθέσεις που έχει μέχρι και αυτήν την ώρα στα χέρια της η Ασφάλεια μιλούν για «έντονη και απαιτητική προπόνηση».
Ο Βασίλης εκείνη την ημέρα προπονούνταν με ακόμα τρεις αθλητές.
Ωστόσο, η έρευνα είναι σε εξέλιξη και συνεχώς καλούνται πρόσωπα.
Το δεύτερο ερώτημα είναι αν το παιδί έπαιρνε κάποια ουσία ή φάρμακο.
Η Ασφάλεια δίνει μεγάλη σημασία στην τοξικολογική εξέταση την οποία αναμένει όπως και στις εξετάσεις που έκανε ο 16χρονος όταν πήγε στο νοσοκομείο.
Το τρίτο ερώτημα είναι αν ο Βασίλης Τόπαλος εκείνη την ημέρα φορούσε κάσκα, δηλαδή αν είχε λάβει μέτρα προστασίας στο γυμναστήριο;
Ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου στον Ταύρο τονίζει:
«Πάντα φοράμε κάσκες, πάντα φοράμε γάντια. Σφύριξα το τάιμ, συνέχισε να γίνεται η προπόνηση κι εκεί άκουσα τις φωνές ενός αθλητή από το γυμναστήριο ο οποίος μας φώναξε και βγήκα κατευθείαν έξω από την πόρτα του γυμναστηρίου.
Είδα τον πατέρα του, τον κύριο Δημήτρη να τον κρατάει στα χέρια του.
Τον έπιασα, του έριξα λίγο νερό γιατί δεν είχα καταλάβει τι συνέβη».