Ποιο πιστεύετε ότι είναι το ακριβότερο ουίσκι στον κόσμο; Ποια είναι η απίστευτη και συνάμα εξωφρενική τιμή του;
Σε περίπου έναν μήνα, η εκτίμηση αυτή μάλιστα αναμένεται να επιβεβαιωθεί για μία ακόμη φορά…
Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, θα αλλάξει χέρια σε επερχόμενη δημοπρασία στο Λονδίνο του οίκου Sotheby’s.
- Το πολύτιμο μπουκάλι αναμένεται να αλλάξει χέρια για σχεδόν 1,4 εκατομμύριο ευρώ… ή αν προτιμάτε για 1,2 εκ. στερλίνες.
Εκτιμάται ότι θα πιάσει μεταξύ των 861.000 ευρώ και των 1,4 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι ένα σφηνάκι των 25 ml – ένα δράμι ουίσκι δηλαδή – κοστίζει περίπου 28.700 και 46.000 ευρώ.
Για έξι ολόκληρες δεκαετίες
Πρόκειται για ένα Macallan Adami, από το 1926. Ωρίμασε σε βαρέλια από σέρι για έξι ολόκληρες δεκαετίες, σύμφωνα με το Euronews.
Το 1986 εμφιαλώθηκε σε 40 μπουκάλια, αλλά δεν βγήκαν στην αγορά. Προσφέρθηκαν στους καλύτερους πελάτες της εταιρείας.
Για την ακρίβεια, μόνο μία από τις 40 αυτές φιάλες έχει ανοιχθεί και έχει καταναλωθεί. Ένα μπουκάλι καταστράφηκε σε σεισμό στην Ιαπωνία και ένα άλλο έχει χαθεί.
Κάθε φορά που βγαίνουν σε δημοπρασία γίνεται πανικός από τους μυημένους στο ουίσκι.
«Το Macallan 1926 είναι το μοναδικό ουίσκι, που κάθε δημοπράτης θέλει να πουλήσει και κάθε συλλέκτης θέλει να αποκτήσει», δήλωσε ο Tζόνι Φόουλι, παγκόσμιος επικεφαλής των αλκοολούχων ποτών του Sotheby’s.
Ιστορία 200 χρόνων
- Ποια είναι, όμως, η ιστορία του Macallan;
Η συγκεκριμένη μάρκα είναι μια από τις πιο γνωστές και… σεβαστές μάρκες σκωτσέζικου ουίσκι στον κόσμο, με ιστορία, η οποία χρονολογείται από το 1824.
Με βαθιά δέσμευση στην παράδοση, τη δεξιοτεχνία και την ποιότητα, το Macallan βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παραγωγής σκωτσέζικου ουίσκι για αιώνες.
Αυτή είναι ιστορία πίσω από την αξιοσημείωτη μάρκα, από την αρχή της μέχρι σήμερα.
Η ανάπτυξη
Η προέλευση του Macallan μπορεί να εντοπιστεί πίσω στο 1824, όταν ο Αλεξάντερ Ριντ ίδρυσε ένα αποστακτήριο στις όχθες του ποταμού Σπέι στη Σκωτία.
Η αρχική εγκατάσταση ήταν κάτι περισσότερο από αχυρώνα ενός αγρότη, αλλά με σκληρή δουλειά και αφοσίωση, η επιχείρηση του Ριντ και της οικογένειάς του αναπτύχθηκε γρήγορα. Το 1887, η εταιρεία ιδρύθηκε επίσημα ως Matthew Gloag & Son Ltd.
Το Macallan πουλήθηκε στον Ρόντερικ Κεμπ το 1892, ο οποίος επικεντρώθηκε στη βελτίωση των εγκαταστάσεων με ένα νέο αποστακτήριο – The Macallan – άνοιξε τις πόρτες του στο Speyside.
Μετά από τον θάνατο του, το 1909, το Roderick Kemp Trust ιδρύθηκε για να προστατεύσει το οικογενειακό μερίδιο στην επιχείρηση. Για τα επόμενα 45 χρόνια, το Macallan λειτούργησε σε 5 μικρούς αποστακτήρες, που παρήγαγαν ποιοτικό blended ουίσκι.
Η επέκταση
Η δημοτικότητα του Macallan αυξανόταν σταθερά με τα χρόνια και μετά την αυξημένη ζήτηση, το αποστακτήριο έπρεπε να επεκταθεί.
Πριν από το 1954 είχε 5 αποστακτήρες, την επόμενη δεκαετία αυξήθηκε ωστόσο στους 12 αποστακτήρες.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 είχαν επεκταθεί περαιτέρω σε 21 συνολικά αποστακτήρες, αυξάνοντας σημαντικά έτσι τη χωρητικότητα.
Διανομή σε περισσότερες από 100 χώρες
Η μάρκα κυκλοφόρησε μια ποικιλία από εκφράσεις, vintage και τύπους βαρελιών με την πάροδο των ετών, και μέχρι τη δεκαετία του 1980 είχε αποκτήσει παγκόσμια φήμη.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 το blended ουίσκι ήταν σε παρακμή, έτσι η εταιρεία ανέπτυξε περισσότερα ουίσκι single-malt για να στοχεύσει αυτή την αναπτυσσόμενη αγορά.
Το 1986, η Suntory, η ιαπωνική Ζυθοποιία αγόρασε το 25% της εταιρείας από το Roderick Kemp Trust.
Το Macallan διανέμεται πλέον σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως.
Οι αλλαγές και οι μεγάλες επενδύσεις
Στη δεκαετία του 1990, το Macallan είδε μια σειρά από αλλαγές.
Το 1996 αγόρασε το υπόλοιπο 75% της εταιρείας από την Highland Distillers Ltd. Το 1999 αγοράστηκαν από μια συνεργασία μεταξύ της Edrington και η William Grant & Sons αγοράζει την Highland Distillers για £601 εκατομμύρια.
Έκτοτε έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις με το κέντρο επισκεπτών να ανοίγει το 2001, στη συνέχεια το 2013 ανακοινώθηκε ένα αποστακτήριο αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών με πρωτοποριακό υπόγειο σχεδιασμό.
Μέχρι τη στιγμή που άνοιξε το 2018, το νέο αποστακτήριο λέγεται ότι κόστισε 140 εκατομμύρια λίρες με ένα νέο κέντρο επισκεπτών και 36 αποστακτήρες, συνεχίζοντας την ιστορική παραγωγή μικρής παρτίδας του Macallan.
Ωστόσο, αυτό φαίνεται να άξιζε την επένδυση, διότι καλωσόρισε περιηγήσεις ουίσκι και κέρδισε βραβεία για την εκπληκτική αρχιτεκτονική.
Σε βαρέλια κρασιού
Το χαρακτηριστικό σκωτσέζικο ουίσκι Macallan παράγεται χρησιμοποιώντας παραδοσιακά δρύινα, σέρι και βαρέλια κρασιού.
Η χρήση αυτών των βαρελιών είναι κρίσιμη για την επίτευξη της χαρακτηριστικής γεύσης και του μοναδικού χρώματος της μάρκας.
Κάθε βαρέλι επιλέγεται προσεκτικά, ελέγχεται και γεμίζεται με ουίσκι πριν αφεθεί να παλαιώσει για αρκετά χρόνια στις αποθήκες…
Η διαδικασία γήρανσης διακρίνεται μεταξύ τριών διαφορετικών σειρών:
Classic, Fine Oak και Rare Cask.
Το ουίσκι ωριμάζει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη σειρά Rare Cask από ό,τι σε οποιαδήποτε από τις άλλες σειρές, δίνοντάς του ένα πιο έντονο και πολύπλοκο γευστικό προφίλ.
Η νεότερη δημιουργία του Macallan είναι το Macallan M Decanter, που δημιουργήθηκε για να γιορτάσει τους έξι πυλώνες του Macallan ως ένα από τα κορυφαία αποστακτήρια ουίσκι της Σκωτίας.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ