Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, έδωσαν παρών μαζικά στο Βερολίνο υπέρ των Παλαιστινίων, εν μέσω πολέμου με το Ισραήλ.
Αναλυτικά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα:
«Στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας υπήρξε μαζική διαδήλωση με χιλιάδες συμμετέχοντες, μάλιστα από όλη την Ευρώπη, με κεντρικό σύνθημα:
«Υπερασπιζόμενοι τα θεμελιώδη δικαιώματα: για την ελευθερία της έκφρασης και υπέρ των Παλαιστινίων».
Κύκλοι των αρχών ασφαλείας του Βερολίνου εκτιμούσαν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt, ότι δεν αποκλείεται η διαδήλωση να ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή, που αρχικά αναμενόταν. Έτσι και έγινε…
Ενδεχομένως να ήταν μάλιστα η μεγαλύτερη φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση στο Βερολίνο μετά από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Αρχικά, οι διοργανωτές είχαν κάνει λόγο για 2.000 συμμετέχοντες, όμως, ουκ ολίγα γερμανικά μέσα, όπως η ιστοσελίδα tagesschau.de έκαναν λόγο για πάνω από 10.000 διαδηλωτές.
Σε επιφυλακή όλο το 24ωρο η αστυνομία
Ταυτόχρονα, πολλές μικρότερες συγκεντρώσεις έγιναν στο περιθώριο της βασικής πορείας, ενώ η γερμανική αστυνομία βρίσκεται για μια ακόμη φορά σε ύψιστο βαθμό επιφυλακής, με τουλάχιστον 1.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας.
Τα μέτρα ασφαλείας βρίσκονται έτσι κι αλλιώς στο «κόκκινο», καθημερινά επί 24ωρης βάσης, για την αποφυγή βίαιων επεισοδίων, που σχετίζονται με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και για ενδεχόμενες επιθέσεις με ισλαμιστικό ή αντισημιτικό υπόβαθρο.
Απαγορεύονται άλλωστε έτσι κι αλλιώς ομιλίες και συγκεντρώσεις, που εξυμνούν τη Χαμάς, υποδαυλίζουν τη βία και την αντισημιτική ρητορική.
Ήδη, πάντως, ορισμένες υποθέσεις υπόπτων για υποκίνηση βίαιων επεισοδίων τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης ενώ σε πολλές πόλεις αντίστοιχες πορείες και συγκεντρώσεις δεν λαμβάνουν καν άδεια.
Προ ημερών, η Γερμανίδα υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ ανακοίνωσε επίσης την πλήρη απαγόρευση στη Γερμανία δραστηριοτήτων υπέρ της Χαμάς καθώς και την απαγόρευση του παλαιστινιακού δικτύου Σαμιντούν, το οποίο έχει έντονη παρουσία εδώ και χρόνια σε συγκεκριμένες περιοχές της γερμανικής πρωτεύουσας.
Διπλωματικές επαφές Σολτς με Ιορδανία και Ιράκ
Την ίδια ώρα έντονο είναι και το διπλωματικό παρασκήνιο, με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να είχε το απόγευμα της Παρασκευής διαδοχικά τηλεφωνήματα με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα ΙΙ Αλ Χουσεΐν, αλλά και τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντανί.
Ο καγκελάριος απηύθυνε έκκληση σε αμφότερους να καταβληθούν προσπάθειες για την αποφυγή μιας περαιτέρω κλιμάκωσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ζητώντας ταυτόχρονα την προστασία των αμάχων και τη διασφάλιση «συνεχούς και ασφαλούς» πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.
Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας, ο Γερμανός καγκελάριος και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας «συμφώνησαν επίσης ότι μια βιώσιμη λύση που θα επιτρέπει στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να συμβιώνουν με ειρήνη και ασφάλεια, μπορεί να εδράζεται μόνο σε μια λύση δύο κρατών».
Ως προς τις επαφές με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, σύμφωνα πάλι με την επίσημη ανακοίνωση της καγκελαρίας, Βερολίνο και Βαγδάτη επιβεβαίωσαν τις καλές διμερείς σχέσεις, με τον Όλαφ Σολτς να διαβεβαιώνει το Ιράκ για «τη συνέχιση της γερμανικής υποστήριξης ως προς την προώθηση μεταρρυθμίσεων, την οικονομική ανάπτυξη και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής».