Υποχώρησαν σήμερα (9/11) στην Ευρώπη οι τιμές του φυσικού αερίου, αφού επανελήφθη η ροή ρωσικού αερίου προς τη Γερμανία!
Μάλιστα, αυτό δημιούργησε ελπίδες πως η Μόσχα αρχίζει να εκπληρώνει τη δέσμευση για την αύξηση της τροφοδοσίας και την άμβλυνση των ανησυχιών για ελλείψεις, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.
Συγκεκριμένα, η Ρωσία άρχισε να διοχετεύει φυσικό αέριο προς τη Γερμανία αργά χθες το βράδυ, μέσω του αγωγού που εκκινεί από το Γιαμάλ (Yamal) της Σιβηρίας, μία ημέρα αφού η διακοπή των εξαγωγών εκτόξευσε τις τιμές στην Ευρώπη.
Η ροή του φυσικού αερίου αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα γερμανικά στοιχεία.
Παράλληλα, σήμερα (9/11) η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε το πρόγραμμα πλήρωσης των ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου, το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των οποίων συνέβαλε στην εκτόξευση των τιμών τους τελευταίους μήνες.
«Η Gazprom ενέκρινε και ξεκίνησε την εφαρμογή του σχεδίου διοχέτευσης φυσικού αερίου σε πέντε ευρωπαϊκούς σταθμούς υπόγειας αποθήκευσης», ανακοίνωσε ο ρωσικός κολοσσός στο Telegram, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν η διαδικασία έχει ξεκινήσει και σε ποιες χώρες βρίσκονται οι εγκαταστάσεις αυτές.
«Ο όγκος και οι διαδρομές μεταφοράς του φυσικού αερίου έχουν ορισθεί», δηλώνει η Gazprom.
Ωστόσο, αν και οι τιμές χονδρικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία υποχώρησαν, αναλυτές θεωρούν ότι η περαιτέρω μείωση των τιμών εξαρτάται από το αν η Μόσχα θα λάβει περισσότερα μέτρα για να αμβλύνει τις ανησυχίες της Ευρώπης και από το πόσο ψυχρός θα είναι ο φετινός χειμώνας.
Οι τιμές του φυσικού αερίου έπεσαν στα τέλη Οκτωβρίου, όταν ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έδωσε εντολή στην Gazprom να αυξήσει τις παραδόσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την πλήρωση των ρωσικών αποθεμάτων.
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, διευκρίνισε ότι ο όμιλος επρόκειτο να συμπληρώσει τα ρωσικά αποθέματα πριν από τις 8 Νοεμβρίου.
Να σημειωθεί πως στην Ευρώπη, τα αποθέματα του φυσικού αερίου βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο εξαιτίας του παρατεταμένου χειμώνα του 2020 και επειδή στη συνέχεια δεν αποκαταστάθηκαν.
Σε αυτό προστίθεται η χαμηλότερη απόδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική, για μετεωρολογικούς λόγους.