Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το «Αλ Σίφα», κάτω από το οποίο πιστεύουν ότι βρίσκεται το αρχηγείο της Χαμάς.
Το Ισραήλ κάνει λόγο για στοχευμένη επιχείρηση. Μάλιστα, αναμένεται να γίνουν κι άλλες επιχειρήσεις, καθώς το νοσοκομείο «Αλ Σίφα» έχει πολλά κτίρια.
«Δύο αυτόπτες μάρτυρες μέσα από το νοσοκομείο λένε στο BBC πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες έκαναν έφοδο σε πέντε κτίρια του νοσοκομείου.
Ένας από τους μάρτυρες είπε στο BBC ότι είδε έξι τανκς και πάνω από 100 στρατιώτες να μπαίνουν στο κεντρικό κτίριο και φώναζαν στα αραβικά “μην κουνηθείτε”»,
δήλωσε ανταποκριτής του BBC.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, ένα κέντρο διοίκησης επιχειρήσεων της Χαμάς, όπλα και τεχνολογικός εξοπλισμός βρέθηκαν στο κτίριο μαγνητικής τομογραφίας του νοσοκομείου.
«Τα στρατεύματα των IDF συνεχίζουν την εξειδικευμένη και στοχευμένη επιχείρηση κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στο νοσοκομείο Σίφα», προστίθεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.
Κατά τη διάρκεια της εισβολής, επικράτησε πανικός και οι Ισραηλινοί ζήτησαν από όλους τους άνδρες άνω των 16 ετών να βγουν με τα χέρια ψηλά. Δημοσιεύουν βίντεο, σύμφωνα με το οποίο έχουν θερμοκοιτίδες για τη μεταφορά των δεκάδων πρόωρων νεογνών που κινδυνεύουν και παιδικές τροφές και άλλο ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Η Χαμάς, αλλά και η Παλαιστινιακή Αρχή, κατήγγειλαν το Ισραήλ για έγκλημα πολέμου, ενώ λένε πως την ώρα της εισβολής υπήρχαν χιλιάδες άμαχοι στους χώρους του νοσοκομείου, ασθενείς, αλλά και εκτοπισμένοι, που είχαν βρει εκεί καταφύγιο.
«Το Αλ Σίφα είναι ένα νοσοκομείο που υπήρχε και πριν από την κατοχή. Έχει μέσα αρρώστους, τραυματίες, γιατρούς, νοσοκόμους, εκτοπισμένα παιδιά και γυναίκες, ηλικιωμένους. Η είσοδος των τανκς στο Αλ Σίφα δεν είναι κατόρθωμα. Το Αλ Σίφα είναι ένα ιατρικό κτίριο για αμάχους. Όχι στρατιωτικό κτίριο», είπε ο εκπρόσωπος της Χαμάς.
Οι γιατροί αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν, όσους χρειάζονται βοήθεια μέσα στο νοσοκομείο.
«Δεν υπάρχει αρκετό φαγητό, το προσωπικό δίνει μάχη για να βρει καθαρό νερό, επειδή οι δεξαμενές έχουν καταστραφεί.
Κάνουν, όμως, ό,τι μπορούν για να δώσουν ιατρική φροντίδα σε όσους την έχουν ανάγκη», δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Εκτός λειτουργίας το παιδιατρικό νοσοκομείο
Την ίδια στιγμή, το παιδιατρικό νοσοκομείο «Αλ Ραντίσι» έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Εκκενώθηκε, όμως, γιατροί υποστηρίζουν ότι τρεις από τους ασθενείς δεν ήταν εφικτό να μετακινηθούν.
«Για να καταλάβετε το μέγεθος της καταστροφής από την σιωνιστική εγκληματική επιθετικότητα, οι εχθροπραξίες έχουν βγάλει εκτός λειτουργίες 25 από τα 35 νοσοκομεία και 35 από τις 72 κλινικές», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Χαμάς.
Είναι το νοσοκομείο, μερικά μέτρα από το οποίο, σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό, υπήρχε τούνελ γεμάτο πυρομαχικά, που χρησιμοποιούνταν και σαν κρυψώνα για τους ομήρους.
«Τώρα μπαίνετε στο δωμάτιο, όπου υποψιαζόμαστε ότι κρατούνταν οι όμηροι. Έβαλαν κουρτίνες, χωρίς να υπάρχει τίποτα πίσω.
Κανένας λόγος να βάλεις εδώ κουρτίνα, εκτός αν θες να κινηματογραφήσεις ομήρους».
Νετανιάχου: «Δεν υπάρχει κανένα μέρος στη Γάζα που δεν θα φτάσει ο ισραηλινός στρατός»
Στο στόχαστρο της Χαμάς είναι οι πόλεις Σντερότ και Ζικίμ, η παραθαλάσσια περιοχή που επιχείρησαν τα μέλη της Χαμάς, την 2η εβδομάδα του πολέμου, να πραγματοποιήσουν αμφίβια επιχείρηση.
Εκεί, υπάρχει και ισραηλινή βάση, την οποία επισκέφτηκε την Τετάρτη (15/11) ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου.
Αυτή η επίσκεψη είχε χαρακτήρα υψηλού συμβολισμού στην πρώτη γραμμή, καθώς έγινε τη στιγμή που οι δυνάμεις του Ισραήλ ήλεγχαν πλήρως το νοσοκομείο «Αλ Σίφα».
Ο Νετανιάχου είπε ότι θα ελεγχθεί πλήρως όλη η Γάζα και ότι δεν θα υπάρξει κομμάτι της που να μπορεί να κρυφτεί μέλος της Χαμάς.
Mπάιντεν: «Κάντε κουράγιο, ερχόμαστε»
Μερικές ώρες πριν την ισραηλινή επιχείρηση, η Ουάσιγκτον είχε υιοθετήσει την ισραηλινή θέση ότι στο νοσοκομείο «Αλ Σίφα» υπάρχει κέντρο διοίκησης της Χαμάς.
«Θέλουμε τα νοσοκομεία να είναι προστατευμένα. Δεν θέλουμε να βλέπουμε αμάχους και ιδίως μωρά σε θερμοκοιτίδες να είναι σε διασταυρούμενα πυρά.
Θέλουμε η Χαμάς να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία ως κέντρα διοίκησης», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ.
Κάνοντας μια αινιγματική δήλωση, ο Τζο Μπάιντεν φαινόταν αισιόδοξος, όσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων.
Μπάιντεν: «Μιλάω με τους εμπλεκόμενους κάθε μέρα. Πιστεύω πως θα γίνει. Δεν θέλω να πω λεπτομέρειες».
Δημοσιογράφος: «Ποιο είναι το μήνυμά σας στις οικογένειες;».
Μπάιντεν: «Κάντε κουράγιο. Ερχόμαστε».