Η γραβιέρα Νάξου 4η καλύτερη στην κατηγορία 100 Best Cheeses in the World -«Τα 100 καλύτερα τυριά στον κόσμο»-στον παγκόσμιο οδηγό γευσιγνωσίας Taste Atlas!
Το τυρί αυτό παράγεται στο νησί της Νάξου των Κυκλάδων, εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα. Η γραβιέρα Νάξου παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή μείγμα πρόβειου γάλακτος με κατσικίσιο γάλα το πολύ 20%. Έχει λεπτό φλοιό και ανοιχτό κίτρινο, συμπαγές εσωτερικό, γεμάτο με μικρές τρύπες. Η γραβιέρα Νάξου είναι ένα σκληρό επιτραπέζιο τυρί με δροσερή γεύση και ελαφρύ άρωμα.
Έχει μέγιστη περιεκτικότητα σε υγρασία 38% και τουλάχιστον 40% περιεκτικότητα σε λιπαρά. Το γάλα, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του, προέρχεται από φυλές που εκτρέφονται παραδοσιακά στο νησί, οι οποίες τρέφονται με τοπικά φυτά και βότανα που δίνουν στο γάλα τους μια μοναδική γεύση.
Μπορεί να κοπεί σε φέτες και να σερβιριστεί ως ορεκτικό, να τηγανιστεί και να καταναλωθεί ως σνακ ή να τριφτεί πάνω από ζυμαρικά.
TasteAtlas Awards: The long-awaited and widely debated annual list of the world’s best-rated cheeses.
Awards: https://t.co/TVbd3jYZG4
View all cheeses: https://t.co/hpRrqBXfOY pic.twitter.com/SRLrVyEQNT— TasteAtlas (@TasteAtlas) December 15, 2023
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ