Οι Σιίτες αντάρτες, Χούθι, της Υεμένης, που κατά πολλούς υποστηρίζονται από το Ιράν, απειλούν την παγκόσμια ναυσιπλοΐα και το διεθνές εμπόριο με την πρόφαση πως χτυπούν πλοία του Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα, από την οποία διέρχεται περίπου το 12% των παγκόσμιων αγαθών, με αξία άνω του ενός τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
Μεγάλες εταιρείες ακυρώνουν ακόμη και τα συμβόλαια τους με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Κλιμάκωση έντασης
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ότι κλιμακώνεται επικίνδυνα τις τελευταίες ώρες η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να πλήττουν δεκάδες στόχους που συνδέονται με τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη.
Ραντάρ και εγκαταστάσεις, που χρησιμοποιούνταν για να εξαπολύονται πύραυλοι κατά πλοίων, εξουδετερώθηκαν, με τους Χούθι να χαρακτηρίζουν την επίθεση ως «τη μεγαλύτερη ανοησία στην ιστορία ΗΠΑ και Βρετανίας».
100.000 μαχητές
Είναι η πρώτη φορά, που εξαπολύονται πλήγματα κατά της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας, από τότε που άρχισε να στοχεύει τη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά θάλασσα.
Είναι στην ουσία φιλοιρανοί αντάρτες, οι οποίοι απειλούν την παγκόσμια οικονομία. Ήρθαν στο προσκήνιο ξανά, με αφορμή τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Υπολογίζεται ότι διαθέτουν περίπου 100.000 μαχητές, με ισχυρό οπλοστάσιο, αλλά και βαλλιστικούς πυραύλους, που χρησιμοποιήθηκαν κατά του Ισραήλ.
Λέγεται ότι υποστηρίζονται από το Ιράν. Είναι οι… εμπρηστές της Ερυθράς Θάλασσας και της παγκόσμιας οικονομίας. Έχουν ως πρότυπο τη Χεζμπολάχ.
Ποιοι είναι
Σύμφωνα με το aljazeera, οι Χούτι ή Χούθι, γνωστοί και ως Ανσάρ Αλλάχ (υποστηρικτές του Θεού), είναι ένοπλη ομάδα, που ελέγχει τα περισσότερα μέρη της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Σαναά, αλλά και μερικές από τις δυτικές και βόρειες περιοχές κοντά στη Σαουδική Αραβία.
Εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1990, αλλά αναδείχθηκαν στο προσκήνιο το 2014, όταν η ομάδα επαναστάτησε κατά της κυβέρνησης της Υεμένης, προκαλώντας την παραίτησή της και πυροδοτώντας ανθρωπιστική κρίση.
Στη συνέχεια, η ομάδα πέρασε χρόνια, με την υποστήριξη του Ιράν, πολεμώντας έναν στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.
Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές προσπάθησαν επίσης επανειλημμένα να διεξαγάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι οι αναλυτές, που υποστηρίζουν ότι η σιιτική ομάδα δεν πρέπει να θεωρείται ως αντιπρόσωπος του Ιράν.
- Έχει τη δική της βάση, τα δικά της συμφέροντα και τις δικές της φιλοδοξίες.
Ποια είναι η κατάσταση του εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη;
Η Υεμένη βρίσκεται σε έναν εμφύλιο πόλεμο, που διαρκεί μια δεκαετία, καθώς οι Χούθι διατηρούν τον έλεγχο τμημάτων της χώρας.
Η ομάδα βρίσκεται σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός με τη Σαουδική Αραβία, ενώ η επίσημη κυβέρνηση της Υεμένης εδρεύει στο Άντεν και διευθύνεται από τον Πρόεδρο Ρασάντ Αλ-Αλίμι.
Ο Αλ-Αλίμι ανέλαβε την εξουσία το 2022, αφού ο εξόριστος πρόεδρος της χώρας, Αμπντ-Ραμπού Μανσούρ Χάντι, του παραχώρησε την εξουσία.
Οι σχέσεις μεταξύ του Χάντι και των Χούθι ήταν ιδιαίτερα σκληρές.
Ο εμφύλιος πόλεμος της Υεμένης βύθισε τη χώρα σε αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη αποκαλούσαν «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», τον Μάρτιο του 2023.
Υπολογίζεται ότι 21,6 εκατομμύρια άνθρωποι ή τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Υεμένης «έχουν άμεση ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια και υπηρεσίες προστασίας», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ωστόσο, οι μάχες μεταξύ των Χούθι και του στρατιωτικού συνασπισμού υποχώρησαν σε μεγάλο βαθμό πέρυσι.
Το 2023, οι αντάρτες της Υεμένης και οι κυβερνητικές δυνάμεις αντάλλαξαν επίσης περίπου 800 αιχμαλώτους σε διάστημα τριών ημερών.
Οι Χούθι έχουν συμμετάσχει σε συνομιλίες με τη μεσολάβηση του Ομάν, με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, για να διαπραγματευτούν τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Η Σαουδική Αραβία αποκατέστησε επίσης τις σχέσεις με το Ιράν το 2023, αυξάνοντας τις ελπίδες για την ειρηνευτική διαδικασία στην Υεμένη.
Γιατί οι Χούτι επιτίθενται σε πλοία της Ερυθράς Θάλασσας;
Οι Χούθι λένε ότι οι επιθέσεις τους σε εμπορικά και στρατιωτικά πλοία, με πιθανούς ισραηλινούς δεσμούς έχουν κατά κύριο λόγο στόχο να πιέσουν το Τελ Αβίβ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα.
«Έχουμε τονίσει σε όλους ότι οι επιχειρήσεις είναι για να στηρίξουν τον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς μπροστά στην επίθεση και την πολιορκία», δήλωσε στο Al Jazeera ο επικεφαλής διαπραγματευτής και εκπρόσωπος των Χούθι, Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Οι Χούθι δήλωσαν επίσης ότι θα συνεχίσουν να επιτίθενται σε πλοία, που συνδέονται με το Ισραήλ ακόμη και μετά από τα πλήγματα στην Υεμένη από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο την Πέμπτη (11/1).
«Έκαναν λάθος, αν πίστευαν ότι θα αποτρέψουν την Υεμένη από το να υποστηρίξει την Παλαιστίνη και τη Γάζα», έγραψε ο Abdulsalam στο διαδίκτυο.
«Η στόχευση της ομάδας θα συνεχίσει να επηρεάζει τα ισραηλινά πλοία ή εκείνα που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης», έγραψε επίσης.
Η ομάδα των Χούθι απαιτεί επίσης από το Ισραήλ να επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Αλλά οι αναλυτές λένε επίσης ότι οι επιθέσεις βοηθούν τους Χούθι με άλλους τρόπους.
Οι επιθέσεις και η απάντηση από μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, αναγκάζουν επίσης άλλες χώρες και κυβερνήσεις να διαπραγματευτούν μαζί τους, δίνοντάς τους de facto νομιμότητα σε μια εποχή, που δεν αναγνωρίζονται επίσημα διεθνώς, ως κυβέρνηση της Υεμένης.
Η Ερυθρά Θάλασσα και η Διώρυγα του Σουέζ αντιπροσωπεύουν το 30% της παγκόσμιας κυκλοφορίας πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και από την έναρξη των επιθέσεων, αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες είπαν ότι θα εκτρέψουν τα πλοία σε όλη την Αφρική.
Θα επηρεάσει η τελευταία κλιμάκωση την εύθραυστη ειρήνη της Υεμένης;
Αναλυτές λένε ότι οι επιθέσεις των Χούτι σε πλοία της Ερυθράς Θάλασσας θα μπορούσαν να απειλήσουν την ειρήνη εντός της Υεμένης, ιδίως καθώς οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός μετά από έναν πόλεμο δεκαετίας φαίνεται να συγκεντρώνουν δυναμική.
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε στα τέλη Δεκεμβρίου ότι σημειώθηκε σοβαρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η δραστηριότητα των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα θα μπορούσε να εκτροχιάσει μια τελική συμφωνία.
Εξήγησαν ότι οι επιθέσεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια στρατιωτική απάντηση των ΗΠΑ, που θα μπορούσε με τη σειρά του να «ξεδιπλώσει τις εύθραυστες συνθήκες κατάπαυσης του πυρός».
Ορισμένοι αναλυτές φοβούνται επίσης ότι οι Χούθι θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν τον ενισχυμένο αριθμό τους –λόγω της αυξημένης στρατολόγησης – για να διευρύνουν τις φιλοδοξίες τους.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Χούτι ανέπτυξαν 50.000 στρατιώτες γύρω από το Μαρίμπ, το διεθνώς αναγνωρισμένο προπύργιο της κυβέρνησης της Υεμένης.
Αλλά άλλοι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι Χούθι μπορεί επίσης να επιδιώξουν στενότερες σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, παράγοντας που θα μπορούσε να τους εμποδίσει από οποιεσδήποτε ενέργειες κλιμακώνουν την ένταση στην Υεμένη.