Kέντρο στρατιωτικής τεχνολογίας στην Αγία Πετρούπολη φαίνεται να ανοίγει η στρατιωτική οργάνωση Wagner της Ρωσίας, η μυστική ιδιωτική πολιτοφυλακή που ελεγχόταν από τον Γεβγένι Πριγκόζιν.
Το νέο κέντρο στρατιωτικής τεχνολογίας θεωρείται ως ένα ακόμη βήμα από τον Πριγκόζιν για να δημοσιοποιήσει τα στρατιωτικά του διαπιστευτήρια και να αναλάβει έναν βασικότερο ρόλο στη διαμόρφωση της αμυντικής πολιτικής της χώρας.
Τα εγκαίνια του μεγάλου κτιρίου γραφείων από χάλυβα και γυαλί παρακολούθησαν ένας βετεράνοι με στρατιωτικές στολές και επαγγελματίες από τον χώρο της τεχνολογίας και του πολιτισμού, με αρκετούς εξ αυτών να δηλώνουν ότι το κέντρο θα βοηθούσε «να γίνει η σπουδαία χώρα μας ακόμα καλύτερη».
Μάλιστα, ένα φορτηγό ήταν παρκαρισμένο έξω με το σύμβολο Z που χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.
«Προσκαλούμε startups που ασχολούνται με την πληροφορική, τη βιομηχανική τεχνολογία και όσες εταιρείες αναπτύσσουν νέες ιδέες, τις οποίες θα εφαρμόσουν στον τομέα της εθνικής άμυνας.
Φυσικά και ενδιαφερόμαστε για έργα που μπορούν να λειτουργήσουν ως υποκατάστατα όσων εισάγουμε», δήλωσε η Αναστασία Βασιλέφσκαγια, εκπρόσωπος Τύπου του κέντρου, όπου εκτέθηκαν πολλά μη επανδρωμένα drone.
Από την πλευρά του, ήδη από την αρχή της «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία» ο Πριγκόζιν προέβη σε μια σειρά από ειλικρινείς παρεμβάσεις σχετικά με τις «στρατιωτικές οπισθοδρομήσεις» της Ρωσίας.
Ο Πριγκόζιν, γνωστός ως «σεφ του Πούτιν», καθώς η επιχείρηση – κέιτερινγκ που διατηρούσε φιλοξενούσε δείπνα στα οποία παρευρέθηκε ο Ρώσος πρόεδρος, επιβεβαίωσε δημόσια για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο ότι ήταν ο ιδρυτής της Wagner, που ιδρύθηκε το 2014 για να υποστηρίξει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, αλλά μετά από χρόνια που καλύπτονται από μυστικότητα, έχει αναλάβει όλο και πιο δημόσιο ρόλο στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας και στην εισβολή στην Ουκρανία.
Μάλιστα, η οργάνωση Wagner έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Σουδάν και τη Μοζαμβίκη, ενώ ο φερόμενος ως συνιδρυτής της ομάδας, Ντμίτρι Ούτκιν, έχει συνδεθεί με την ακροδεξιά και πιστεύεται ότι ονόμασε την ομάδα από τον αγαπημένο συνθέτη του Χίτλερ.
«Η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου προγραμματίζονταν πολύ καιρό και εμφανίστηκε πολύ αργά. Αυτό το κέντρο έπρεπε να ανοίξει ένα χρόνο πριν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Άρα είναι δύο χρόνια πίσω από το πρόγραμμα», είπε ο εθελοντής Αλεξέι Σαβίνσκι, ντυμένος με στρατιωτικό καμουφλάζ.