Τα έθιμα των Χριστουγέννων, σε κάποιες χώρες, είναι συνδεδεμένα και με το χειμερινό ηλιοστάσιο και σχετίζονται με τη γη, τη γονιμότητα, την ανταμοιβή του καλού και την αντιμετώπιση του κακού…
Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, ο Άγιος Βασίλης, τα φωτάκια είναι γνωστά στη χώρα μας, όμως υπάρχουν και έθιμα σε κάποιες χώρες που δεν τα γνωρίζουμε και είναι πολύ… παράξενα!
Ποια είναι αυτά; Ας τα δούμε…
Στην Αυστρία ένας δαίμονας κυνηγάει τα παιδιά!
Στην Ελλάδα έχουμε τον Άγιο Βασίλη, που στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να μη δώσει σε ένα παιδί, που ήταν άτακτο, τα δώρα που επιθυμεί. Στην Αυστρία, όμως, έχουν πλάσει στη μυθολογία τους ένα πλάσμα, που είναι το «δαιμονικό» αντίστοιχο του Άγιου Βασίλη.
Πρόκειται για τον Krampus, ένα πλάσμα που είναι μισός δαίμονας και μισή κατσίκα, ο οποίος θεωρείται ότι περιδιαβαίνει τους δρόμους, κρατώντας ένα ρόπαλο και αναζητώντας άτακτα παιδιά, την ίδια ακριβώς στιγμή που ο Sankt Nikolaus (Santa Claus) ανταμείβει με δώρα τα καλά παιδιά.
Ο μύθος του Krampus υπάρχει και σε άλλους λαούς γύρω από τις Άλπεις, στη νότια Γερμανία, τη βόρεια Ιταλία (κ.ά.), όπου μπορεί να δει κανείς ανθρώπους ντυμένους σαν αυτόν να περιφέρονται στους δρόμους την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.
Στην Πορτογαλία δειπνούν με τους νεκρούς!
Στην Πορτογαλία, κατά τη διάρκεια του Consoda, της παραδοσιακής γιορτής των Χριστουγέννων, οι οικογένειες βάζουν επιπλέον πιάτα στο εορταστικό τραπέζι, για να τιμήσουν τους νεκρούς τους.
Θεωρείται ένα έθιμο, που λειτουργεί ως τρόπος να αποδειχτεί η ζωντανή μνήμη των οικογενειών, ενώ θεωρείται και μία ωραία πρακτική για καλή τύχη στο νοικοκυριό.
Στη Σουηδία καίνε μία τεράστια κατσίκα
Στη Σουηδία καίνε μία τεράστια κατσίκα. Πρόκειται για ένα έθιμο του μακρινού 11ου αιώνα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Santa Claus καβαλούσε κατσίκα, προκειμένου να φέρει τα δώρα.
Έτσι, κάθε χρόνο, μία γιγαντιαία κατσίκα, φτιαγμένη από άχυρο, τοποθετείται σε κεντρική πλατεία, περίπου έναν μήνα πριν τα Χριστούγεννα. Την ημέρα των Χριστουγέννων καίγεται, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.
Στη Σλοβακία πετάνε γλυκό στο ταβάνι
Στη Σλοβακία, λίγο πριν ετοιμαστεί το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό Lotski, που αποτελείται από ψωμί, νερό και σπόρους παπαρούνας, ο μεγαλύτερος της οικογένειας παίρνει μία κουταλιά και την πετάει με δύναμη στο ταβάνι του σπιτιού.
Από το πόση ώρα και πόση ποσότητα φαγητού θα σταθεί εκεί, θα κριθεί, σύμφωνα με την παράδοση, το πόση καλοτυχία θα έχει το σπίτι για την επόμενη χρονιά.
Στη Γροιλανδία τρώνε ωμή φάλαινα
Στη Γροιλανδία, τα Χριστούγεννα, ένα από τα παραδοσιακά πιάτα είναι το… ωμό δέρμα φάλαινας. Συνήθως, τα κομμάτια που επιλέγονται, παίρνουν και ένα μικρό μέρος από το υποδόριο λίπος της. Όσοι το έχουν γευτεί, μιλούν για μία ιδιαίτερη, αλλά νόστιμη γεύση.
Εκτός αυτού, τρώνε και το «κίβιακ», που είναι ένα πιάτο που αποτελείται από ένα θαλάσσιο πουλί της περιοχής, το οποίο είναι θαμμένο για μήνες μέχρι να γίνει βρώσιμο. Το συγκεκριμένο κρέας τυλίγεται με δέρμα φώκιας, περίπου σαν να ήταν σούσι.
Στη Γουατεμάλα καίνε τα σκουπίδια τους
Γενικά, στη Γουατεμάλα θεωρούν την καθαριότητα ως κάτι πολύ σημαντικό. Για τον διάβολο, πιστεύουν ότι ο ίδιος, αλλά και διάφορα άλλα δαιμόνια κατοικούν στις πιο σκοτεινές και λιγότερο καθαρές γωνιές του σπιτιού.
Έτσι, την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα μαζεύουν επί μέρες ό,τι σκουπίδι και παλιό πράγμα υπάρχει στο σπίτι. Η γειτονιά τα ρίχνει όλα μαζί σε έναν τεράστιο κάδο και από πάνω βάζουν ως καπάκι μία μεγάλη φιγούρα του διαβόλου. Στη συνέχεια, τους βάζουν φωτιά και τα καίνε.
Το συγκεκριμένο έθιμο ονομάζεται “La Quema del Diablo”, στα ελληνικά «Το Κάψιμο του Διαβόλου» και η ιδέα πίσω από αυτό είναι ότι καίγονται όλα τα κακά που συνέβησαν τον προηγούμενο χρόνο!