Σχέδιο ύψους 40 δις ευρώ το οποίο αφορά δαπάνες τεχνολογίας και υποδομών ετοιμάζεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ουσιαστικά αυτό το σχέδιο θα αποτελεί απάντηση στο πρόγραμμα Belt and Road της Κίνας.
Σύμφωνα με το προσχέδιο που μετέφερε το Bloomberg η ΕΕ θα επικεντρωθεί σε έργα ψηφιακής τεχνολογίας, μεταφορών, ενέργειας και εμπορίου.
Στόχος του σχεδίου είναι η τόνωση των συμφερόντων και της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα προωθεί βιώσιμα περιβαλλοντικά πρότυπα και αξίες όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.
Τα έργα υποστήριξης ανά περιοχή
Σύμφωνα με το Bloomberg, κατά την ανάπτυξη της στρατηγικής Global Gateway, η ΕΕ θα επιδιώξει να υποστηρίξει έργα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων:
–Δυτικά Βαλκάνια και Τουρκία: Το προσχέδιο επισημαίνει την επέκταση του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών ως εμβληματική πρωτοβουλία.
–Ανατολική Ευρώπη: Το επίκεντρο θα είναι οι επενδύσεις σε ψηφιακή και ανανεώσιμη ενέργεια, καθώς και υποδομές καθαρής ενέργειας για την ανάπτυξη πρώτων υλών και αλυσίδων αξίας στην Ουκρανία.
–Νότια Ευρώπη: Με πιθανή επιχορήγηση έως και 7 δισ ευρώ, η ΕΕ ελπίζει να δημιουργήσει ιδιωτικές επενδύσεις ύψους έως και 30 δισ ευρώ για έργα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου
–Αφρική: Το απόθεμα άμεσων ξένων επενδύσεων της Ε.Ε. φτάνει τα 222 δισ ευρώ και επισκιάζει τις δαπάνες των ΗΠΑ και της Κίνας.
–Κεντρική Ασία: Στόχος η ΕΕ να εντοπίσει τις πιο βιώσιμες μεταφορικές συνδέσεις και να ενισχύσει τη βιωσιμότητα στον σχεδιασμό.
– Ινδο-Ειρηνικός: Η ΕΕ εργάζεται για τη δημιουργία ψηφιακών συνεργασιών με χώρες όπως η Ιαπωνία για την τεχνητή νοημοσύνη
–Λατινική Αμερική: Η ΕΕ σχεδιάζει να επεκτείνει τα υπάρχοντα έργα σε υποθαλάσσια και επίγεια καλώδια οπτικών ινών σε άλλες χώρες.