Εξερράγη το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρέικιανες, στην Ισλανδία, με ποτάμια λάβας και σύννεφα κόκκινου καπνού, με το Mega να παρουσιάζει όντως ένα υπέροχο γράφημα-γραφικό, με τον δημοσιογράφο και παρουσιαστή, Νίκο Ευαγγελάτο, να εμφανίζεται μάλιστα μέσα στο ηφαίστειο!
Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας (χώρα των πάγων και ηφαιστείων), το βράδυ της Δευτέρας στις 22:17, ξεκίνησε ηφαιστειακή έκρηξη βόρεια του Γκρίνταβικ, στη χερσόνησο Ρέικιανες.
Η έκρηξη εντοπίζεται κοντά στο Sundhnúkagígar, περίπου τέσσερα χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Γκρίνταβικ και είναι ορατή στις κοντινές διαδικτυακές κάμερες.
Της έκρηξης προηγήθηκε ένα σμήνος σεισμών, που ξεκίνησε στις 21:00.
Το εκτιμώμενο μήκος της ρωγμής είναι περίπου 3,5 και έχει αυξηθεί αρκετά γρήγορα.
Για σύγκριση, το μήκος της ρωγμής κατά την έκρηξη στο Litla-Hrút ήταν περίπου 8-900 m.
Η εκτιμώμενη ροή λάβας στην έκρηξη είναι περίπου 100 έως 200 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή πολλαπλάσια από ό,τι σε προηγούμενες εκρήξεις στη χερσόνησο Ρέικιανες τα τελευταία χρόνια.
Υπό τον φόβο μιας σημαντικής έκρηξης στη χερσόνησο Ρέικιανες, οι Αρχές εκκένωσαν τον περασμένο μήνα τους περίπου 4.000 κατοίκους του ψαροχωριού, Γκρίνταβικ και έκλεισαν το κοντινό, Blue Lagoon.
Υπενθυμίζεται κάτι αντίστοιχο με την κατάσταση στην Ισλανδία, συμβαίνει και είχε απασχολήσει ξανά και πριν από έναν μήνα περίπου, όπου οι εικόνες ήταν αναμφίβολα συγκλονιστικές.
Το «καυτό ποτάμι»
Εξάλλου, από το τέλος του περασμένου Οκτώβρη, η περιοχή, που περιβάλλει την ισλανδική πρωτεύουσα, το Ρέικιαβικ ξεκίνησε να παρουσιάζει αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας.
Αυτό είχε να κάνει με έναν υπόγειο «ποταμό» από μάγμα – καυτό υγρό ή ημι-υγρό βράχο – μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων, που κινούνταν ανοδικά, κάτω από την επιφάνεια της γης.
Το «καυτό ποτάμι» τρέχει κάτω από την Ισλανδία και μέρος του Ατλαντικού Ωκεανού.
Η μικρή πόλη του Γκρίνταβικ, η οποία βρίσκεται ακριβώς πάνω από το μάγμα, είχε ήδη εκκενωθεί από νωρίς, λόγω του κινδύνου έκρηξης και επιβλαβών αερίων, όπως και συνέβη.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι τον Απρίλιο του 2010, η έκρηξη του Eyjafjallajokull, προκάλεσε το μεγαλύτερο κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως αποτέλεσμα ενός εκτεταμένου νέφους τέφρας, με απώλειες, που εκτιμώνται μεταξύ 1,5 και 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.