Με τις τιμές των προϊόντων να έχουν αυξηθεί κατά πολύ το τελευταίο διάστημα, σιτηρά και κατ’ επέκταση ζυμαρικά δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα.
Μπορεί κάποτε η μακαρονάδα να ήταν, σύμφωνα και με τους καταναλωτές, ένα από τα πιο οικονομικά φαγώσιμα όμως η αύξηση κατά 50% της τιμής στο σκληρό αλεύρι έχει οδηγήσει και σε σημαντικές ανατιμήσεις στα ζυμαρικά, το κόστος των οποίων έχει αυξηθεί από 25% έως 59%, σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, η τιμή «σε επώνυμα μακαρόνια από 2 ευρώ και 10 λεπτά το κιλό πριν από δύο χρόνια, σήμερα είναι στα 2,64 ευρώ το κιλό», υπέστησαν δηλαδή συν 25% αύξηση.
Όσον πάλι αφορά τα μακαρόνια ολικής άλεσης, ενώ το 2021 κόστιζαν 1,90 ευρώ το κιλό, σήμερα είναι 2,64 ευρώ το κιλό, η αύξησή τους είναι δηλαδή στο 38%.
Στο κριθαράκι από την άλλη, η τιμή του κιλού το 2021 ήταν τα 1,86 ευρώ και σήμερα έφτασε μέχρι και τα 2,96 ευρώ.
Πρωταγωνιστές της ακρίβειας όμως στα ζυμαρικά είναι «οι χυλοπίτες και ο τραχανάς καθώς στα συστατικά τους, εκτός από το αλεύρι, προστίθενται τα αυγά και το γάλα».
Έτσι η τιμή του τραχανά από 3,86 ευρώ το κιλό το 2021, σήμερα είναι 5,80 ευρώ.
Όπως είναι φυσικό, οι τιμές των ζυμαρικών σταδιακά μεταφέρονται και στην τελική τιμή των προϊόντων στην εστίαση καθώς ήδη «επιχειρήσεις έχουν ενημερωθεί από τους προμηθευτές τους πως τα επόμενα τιμολόγια με σκληρό αλεύρι και ζυμαρικά θα είναι αυξημένα.
Κάτι που σημαίνει πως οι τιμές θα παρασυρθούν και στην εστίαση».
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ