«Ζαλίζουν» τους καταναλωτές οι τιμές των μήλων, με την κακοκαιρία Daniel να εκτοξεύει ακόμη περισσότερο τις ανατιμήσεις, σε ποσοστό ακόμη και 100%, ενώ αντίστοιχη είναι και η εικόνα στα πορτοκάλια.
Μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ορεινά» στην Αγιά, Βασίλης Γκαρανές, τόνισε ότι οι άστατες καιρικές συνθήκες της άνοιξης επηρέασαν σοβαρά τις σοδειές, με τη διπλή κακοκαιρία που έπληξε τη Θεσσαλία να επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
«Οι άστατες καιρικές συνθήκες προς το τέλος της άνοιξης, περίοδος ανθοφορίας για τις μηλιές, και η ακαρπία θα αποτυπωθούν στη φετινή παραγωγή. Επιπλέον, οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, όπου παράγονται πάνω από 8.000 τόνοι μήλων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα στην αγορά», επεσήμανε.
Το ίδιο υποστήριξαν και εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, που σημείωσαν ότι η κακοκαιρία «Daniel» δημιούργησε σοβαρές ζημιές στην καλλιέργεια και ένα μέρος των δέντρων ξεριζώθηκε.
Μάλιστα, απώλειες 60%-70% εμφανίζει η παραγωγή και στην Καστοριά, λόγω ισχυρού παγετού, με την ελληνική παραγωγή των μήλων πέρσι να αγγίζει τους 321.000 τόνους και φέτος να υποχωρούν κατά 34%.
«Οι τιμές δεν αποκλείεται να είναι ακόμα και διπλάσιες σε σχέση με πέρσι σε ορισμένες ποικιλίες. Πέρυσι οι παραγωγοί πουλούσαν το προϊόν τους από 0,15-0,30 ευρώ το κιλό και φέτος θα πουλάνε από 0,30 έως 0,60», εξήγησε ο πρόεδρος της Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς, Δημοσθένης Μωυισίδης.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, στις 6 Νοεμβρίου η χονδρική τιμή για τα μήλα ποικιλίας Γκόλντεν Ντελίσιους διαμορφώθηκε τα 1,2 ευρώ το κιλό από 0,90 πέρυσι (+33,3%) ενώ σχεδόν σε διπλάσια τιμή πωλούνται τα Γκράνι Σμιθ και τα Στάρκιν Ντελίσιους.
Πού θα κυμανθεί φέτος η τιμή των πορτοκαλιών
Στην Ελλάδα, «λόγω της ανομβρίας και της ξηρασίας, η παραγωγή πήγε ένα μήνα πίσω, κανονικά τα εσπεριδοειδή βγαίνουν αρχές Οκτωβρίου, αλλά χρειάζονται βροχές.
Η προσφορά είναι μικρή και η ζήτηση μεγάλη. Αυτή τη στιγμή, η τιμή είναι στα ύψη, στο 1,45 ευρώ/κιλό, αλλά σε λίγο καιρό η τιμή θα πέσει κάτω από το 1 ευρώ», είπε έμπορος φρούτων στην κάμερα του ΣΚΑΪ.
Ο Σπύρος Αντωνόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNEWS “Prime”, υπογράμμισε ότι«η αυξημένη ζήτηση και η μειωμένη προσφορά θα δημιουργήσει μια κατάσταση ανόδου των τιμών, καθώς πρόκειται για προϊόν κύρια εξαγώγιμο.
Στην Αργολίδα ξεκινήσαμε την κοπή καρπών αργά, δειλά φέτος. Οι τιμές στην πρώιμη ποικιλία πορτοκαλιών στην Αργολίδα, αυτή τη στιγμή, είναι από 0,40-0,45 ευρώ και στα μανταρίνια από 0,60-0,70 ευρώ».
Για την πορεία των τιμών στην Ελλάδα μίλησε στο newsbomb ο Γιάννης Δημάκης, παραγωγός και διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Αργολίδας.
«Υπάρχει μια παγκόσμια κρίση στην παραγωγή χυμού πορτοκαλιού, η οποία έχει οδηγήσει σε αύξηση της τιμής παγκοσμίως, επομένως και στη χώρα μας.
Η βιομηχανία χυμοποίησης γενικώς στηρίζεται στα σκάρτα των συσκευαστηρίων.
Με απλά λόγια, ο εξαγωγέας και ο έμπορος νωπών πορτοκαλιών στην Ελλάδα παίρνει τα πορτοκάλια από το κτήμα και ό,τι δεν κάνει για νωπό, το πάει στον χυμό.
Πέρυσι η τιμή των πορτοκαλιών αυτών ήταν από 8 έως 10 λεπτά/κιλό, ενώ φέτος φαίνεται ότι η τιμή αυτή έχει σχεδόν διπλασιαστεί και θα είναι κοντά στα 0,20 ευρώ».
Σε ιστορικό υψηλό η τιμή στον χυμό πορτοκαλιού
Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τα συμβόλαια για μελλοντικές παραδόσεις κατεψυγμένου συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού σημείωσαν υψηλό ρεκόρ, φτάνοντας τα 4,17 δολάρια ανά λίβρα, καθώς οι προβλέψεις για μειωμένη παραγωγή σε ΗΠΑ και Βραζιλία, αλλά και το Μεξικό, ενίσχυσαν τις ανησυχίες και το ενδιαφέρον των επενδυτών για το προϊόν.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η συνολική παραγωγή χυμού πορτοκαλιού στις ΗΠΑ είναι η χαμηλότερη σε «πάνω από 100 χρόνια», όπως δήλωσε στους Financial Times ο Μάθιου Τζόινερ, διευθύνων σύμβουλος της Florida Citrus Mutual, μιας εμπορικής ένωσης που εκπροσωπεί σχεδόν 2.000 καλλιεργητές.
«Οι καταστροφικές καταιγίδες το 2022 απογύμνωσαν τα δέντρα, μόνο ο τυφώνας Ίαν οδήγησε σε απώλειες τουλάχιστον 250 δισ. δολαρίων», αναφέρεται σε ρεπορτάζ του CBS.
Η μεγάλη πίεση στις τιμές ήταν απόρροια μιας σειράς ανασταλτικών παραγόντων, όπως οι τυφώνες, που εξαφάνισαν στην κυριολεξία το 10% της παραγωγής στη Φλόριντα, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο μετά τη Βραζιλία.
«Έχασα το 95 με 97 τοις εκατό της σοδειάς μου. Επομένως, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να βάλω νέα καλλιέργεια», δήλωσε ένας 62χρονος καλλιεργητής στη Φλόριντα των ΗΠΑ.
Ακόμη, ένας επιβαρυντικός παράγοντας αποτελεί και το πρασίνισμα των εσπεριδοειδών. Μια ασθένεια που μεταδίδεται από έντομα που ρουφούν τον χυμό, καθιστώντας τους καρπούς πράσινους και πικρούς και έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τη βιομηχανία εσπεριδοειδών εδώ και χρόνια.
«Στην πολιτεία της Φλόριντα θα παραχθούν 60% λιγότερα εσπεριδοειδή από αυτά που παρήχθησαν πέρυσι», είπε ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών, Πάτρικ Πένφιλντ.
«Είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Απλά δεν υπάρχουν αρκετά πορτοκάλια», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η τιμή στον χυμό πορτοκαλιού έχει ανέβει κατά +90% σε έναν χρόνο και οφείλεται κυρίως στις καταστροφές στη Βραζιλία, όπου παράγεται το 75%.
Η Ελλάδα εισάγει 9.143 τόνους κατεψυγμένου συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού ετησίως από:
- Βραζιλία
- Ολλανδία
- Βέλγιο
- Ιταλία
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ