Σε λίγες ώρες αποχαιρετούμε ακόμα μια χρονιά που φεύγει! Και μπορεί εμείς εδώ στην Ελλάδα, με την είσοδο του νέου έτους, να κόβουμε τη βασιλόπιτα, αναζητώντας το φλουρί, σε διάφορες όμως γωνιές του πλανήτη μας, έχουν όσον αφορά το φαγητό, τα ήθη και έθιμα είναι διαφορετικά και στους περισσότερους από εμάς είναι παντελώς άγνωστα.
Πάμε να τα ανακαλύψουμε:
Σταφύλια στην Ισπανία
Όταν την Παραμονή το ρολόι δείξει μεσάνυχτα, στην Ισπανία τρώνε γρήγορα 12 σταφύλια για καλή τύχη. Αυτή η παράδοση-δεισιδαιμονία έχει κυριαρχήσει μέσα στα χρόνια και μάλιστα πιστεύεται ότι όποιος δεν το κάνει, θα ξεκινήσει τη χρονιά με κακοτυχία.
Νουντλς από φαγόπυρο στην Ιαπωνία
Οι Ιάπωνες, στην αλλαγή του χρόνου τρώνε νουντλς από φαγόπυρο (soba noodles), ή toshikoshi soba όπως λέγονται, προκειμένου ν’ αποχαιρετίσουν τη χρονιά που φεύγει και να καλωσορίσουν τη νέα. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα νουντλς είναι μακρύτερα απ’ ό,τι τα συνηθισμένα, συμβολίζοντας τη μακροζωία και την ευημερία, και το έθιμο, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, θέλει όσους τα τρώνε να τα ρουφούν κι όχι να τα μασούν.
Ταμάλες στο Μεξικό
Στο Μεξικό, τα Tamales (Ταμάλες), οι πίτες από καλαμπόκι, γεμιστές με κιμά, τυρί ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξη κάποιου, που μαγειρεύεται στον ατμό μέσα σε φύλλα καλαμποκιού, είναι φαγητό για κάθε περίσταση. Την Πρωτοχρονιά, ωστόσο, έχουν την τιμητική τους, καθώς ετοιμάζονται δεκάδες πακέτα που καταλήγουν στα σπίτια συγγενών και φίλων. Μάλιστα, την πρώτη μέρα του νέου έτους, τα Tamales συνοδεύονται συνήθως από ένα είδος σούπας, τη menudo, που λέγεται πως είναι ιδανική για …hangover!
Μπιζέλια στον αμερικανικό νότο
Στον νότο των Ηνωμένων Πολιτειών, η Πρωτοχρονιά φέρνει μαυρομάτικα μπιζέλια στο τραπέζι, με το Hoppin’ John να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα που μαζί με τα μαυρομάτικα μπιζέλια συνδυάζεται συχνά με ρύζι και χοιρινό κρέας. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές γιατί προτιμούν τα μαυρομάτικα μπιζέλια τη συγκεκριμένη μέρα οι Αμερικανοί (κυρίως στο νότο). Άλλοι λένε πως επειδή «φουσκώνουν» όταν μαγειρεύονται, συμβολίζουν και την αύξηση του πλούτου όλο τον χρόνο, ενώ άλλοι ερμηνεύουν την τάση αυτή μέσα από την παροιμία που λέει: φάε φτωχά την Πρωτοχρονιά και λίπος όλο τον υπόλοιπο χρόνο.
Κρεατόπιτα στο Κεμπέκ του Καναδά
Στις γαλλόφωνες περιοχές του Καναδά και κυρίως στο Κεμπέκ, μια παραδοσιακή κρεατόπιτα είναι αυτή που κλέβει την παράσταση στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, η Tourtiere. Φύλλα αφράτης ζύμης «κρύβουν» στο εσωτερικό τους κομμάτια κρέατος «δεμένα» με μπαχαρικά και μυρωδικά -από κανέλλα, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο ώς φασκόμηλο, θυμάρι και δενδρολίβανο- αφήνοντας στο στόμα μια ιδιαίτερη γεύση που απογειώνει τον ουρανίσκο. Η συνταγή για το συγκεκριμένο έδεσμα ποικίλει και, μάλιστα, λέγεται πως είναι τόσες πολλές οι παραλλαγές που κάθε οικογένεια φτιάχνει τη δική της!
Τα γλυκίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία
Στη Γαλλία, από την άλλη, η Πρωτοχρονιά είναι …γλυκιά και το Croquembouche, μια πυραμίδα από σουδάκια και καραμέλα στημένη με τρόπο που να θυμίζει πύργο, δεν λείπει από τα περισσότερα εορταστικά τραπέζια. Εκτός της Πρωτοχρονιάς, το γλυκό αυτό σερβίρεται και σε άλλες ξεχωριστές στιγμές, όπως οι γάμοι.Στην Ολλανδία, η Πρωτοχρονιά είναι (γαστρονομικά) συνυφασμένη με τα Oliebollen, ένα παραδοσιακό γλύκισμα που μπορεί η μετάφρασή του να είναι «μπάλες λαδιού», ωστόσο είναι γνωστό και σαν ολλανδικό ντόνατ. Είναι αφράτα ζυμαράκια, συνήθως γεμιστά με σταφίδες, που ετοιμάζονται με απλά καθημερινά υλικά και τηγανίζονται σε καυτό λάδι. Σερβίρονται ζεστά, με μπόλικη ζάχαρη άχνη κι αν κάποιος προτιμά ν’ αποφύγει το τηγάνισμα δεν έχει παρά ν’ αναζητήσει στους δρόμους τα Οliebollenkraams, που πωλούν τα λαχταριστά αυτά εδέσματα.
Sauerkraut στη Γερμανία
Είναι το γνωστό σε εμάς ξινολάχανο, το οποίο οι Γερμανοί απολαμβάνουν –μεταξύ άλλων- την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, προκειμένου να έχουν πλούτη και καλή τύχη τη νέα χρονιά.
Ρέγγα τουρσί στην Πολωνία
Με ρέγγα τουρσί κάνουν ποδαρικό στο νέο έτος στην Πολωνία και σε πολλές περιοχές της Σκανδιναβίας, όπου τη βρίσκει κανείς σε αφθονία. Το ασημένιο χρώμα της θεωρείται ότι φέρνει ευημερία γι’ αυτό κι έχει ξεχωριστό θέση στο εορταστικό τραπέζι. Ρέγγα τουρσί σε σάλτσα κρέμας ή με κρεμμύδια είναι κάποιες από τις παραλλαγές που αρέσουν ιδιαίτερα στους λαούς αυτούς. Μάλιστα, στην Πολωνία η συνταγή για Sledzie Marynowane επιτάσσει το μούλιασμα της ρέγγας με αλάτι σε νερό για ένα 24ωρο και στη συνέχεια την τοποθέτησή της σ’ ένα βάζο με μπαχάρια, κρεμμύδια, λίγη ζάχαρη και λευκό ξύδι.
Ντόνατς στη Σκανδιναβία
Βέβαια, Δανοί και Νορβηγοί προσθέτουν μια γλυκιά νότα στο τραπέζι τους, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με το Kransekage (που μεταφράζεται σε στεφάνι), που φτιάχνεται από ντόνατς μάρτσιπαν ή κέικ που στοιβάζονται το ένα πάνω στον άλλο, κολλημένα με γλάσο για να θυμίζουν πύργο. Μάλιστα, πολλές φορές τοποθετείται στο κέντρο του Kransekage ένα μπουκάλι κρασί, με το οποίο συνοδεύουν το γλυκό έδεσμα.
Ψητό γουρούνι στην Κούβα
Η Κούβα είναι μία από τις πολλές χώρες που βλέπουν το χοιρινό ως τυχερό φαγητό. Το συγκεκριμένο πιάτο είναι το πρωταγωνιστικό στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι τους και πιστεύεται ότι φέρνει πρόοδο και ευημερία.
Αλκοόλ για όλους
Αν έχουν ένα κοινό όλες οι κουλτούρες και όλοι οι λαοί την Πρωτοχρονιά, αυτό είναι σίγουρα το αλκοόλ που ρέει αυτές τις ημέρες.
Ωστόσο, στη Νέα Υόρκη μπορεί να κάνουν μια πρόποση με σαμπάνια, στην Ιαπωνία να πίνουν λίγο σάκε, στη Γερμανία να προτιμούν το Feuerzangenbowle (μεγάλο στικ ζάχαρης, εμποτισμένο με ρούμι που μπαίνει στη φωτιά και αφήνεται να στάξει μέσα στον οίνο), όπου κι αν κοιτάξουμε, όμως, σε όλο τον κόσμο, η νέα χρονιά «κρύβει» πάντα πολλά «στην υγειά μας» με μπόλικο αλκοόλ.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ