Η Σοφία Βέμπο έχει χαρακτηριστεί ως «τραγουδίστρια της Νίκης», καθώς η φωνή της συνδέθηκε άρρηκτα με το Έπος του ’40, ωστόσο η ίδια έχει συμβάλλει και στην εξέγερση του λαού κατά της Χούντας, κρύβοντας εξεγερμένους φοιτητές στο διαμέρισμά της.
Σήμερα (17/11) συμπληρώνονται ακριβώς 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που ήταν η αρχή για το τέλος της Χούντας που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα στις 21 Απριλίου του 1967.
Η τραγουδίστρια της Νίκης, Σοφία Βέμπο, με λαμπρή πορεία στο τραγούδι, τον κινηματογράφο και το θέατρο, τη δεκαετία του ’70 είχε αποσυρθεί από τα καλλιτεχνικά δρώμενα και είχε αποτραβηχτεί στο διαμέρισμά της, που βρισκόταν στη συμβολή των δρόμων Στουρνάρη και Πατησίων, μια ανάσα μακριά δηλαδή από το Πολυτεχνείο.
Από το μπαλκόνι της λοιπόν παρακολουθούσε τα γεγονότα και την εξέγερση του λαού κατά της Χούντας, με την ίδια να μη μένει αμέτοχη και να συμβάλει στον αγώνα. Συγκεκριμένα, η τραγουδίστρια της Νίκης κατέβηκε στην είσοδο της πολυκατοικίας και έβαλε στο σπίτι της όσους εξεγερμένους φοιτητές περνούσαν από μπροστά της, προκειμένου να τους σώσει από τους ασφαλίτες.
Η κίνησή της αυτή όμως έγινε γνωστή και έτσι άνθρωποι της Ασφάλειας χτύπησαν το κουδούνι της, προκειμένου να διαπιστώσουν αν εκείνη παρέχει άσυλο στους φοιτητές. Όταν εκείνη αρνήθηκε τα πάντα, τότε οι ασφαλίτες έφυγαν. Δεν μπορούσαν να φέρουν αντίσταση στη γυναίκα που συνέβαλε τόσο ουσιαστικά στον αγώνα των Ελλήνων το 1940.
Μάλιστα, υπάρχει η ιστορική φωτογραφία ντοκουμέντο, τραβηγμένη από τον φωτογράφο Βασίλη Καραγεώργο, που η Σοφία Βέμπο παρακολουθεί τη συγκέντρωση του κόσμου από το μπαλκόνι του σπιτιού της.
Η τραγουδίστρια της Νίκης έφυγε από τη ζωή στις 11 Μαρτίου του 1978 σε ηλικία 68 ετών από εγκεφαλικό επεισόδιο, με κηδεία να μετατρέπεται σε συλλαλητήριο.