Αυτή ήταν η τοποθέτηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη, στο «TAXFORUM 2021» του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με θέμα: «TAXATION AS A KEY DRIVER FOR FDIS», σε συζήτηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Νικόλαο Μπακατσέλο. Αναλυτικά, όλοι οι διάλογοι:
Αδωνις Γεωργιάδης:
«Ευχαριστώ πολύ για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο όλο αυτό το διάστημα που είμαι Υπουργός αλλά και πιστεύω και για την προσωπική καλή μας φιλία».
Νικόλαος Μπακατσέλος:
«Σας ευχαριστώ και εγώ από τη δικιά μας την πλευρά για τη στήριξή σας όλο αυτό τον καιρό προς το Επιμελητήριο. Και θέλω να μας θεωρείτε πάντοτε σύμμαχό σας σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τις επενδύσεις και ειδικά για τις επενδύσεις που έρχονται από την Αμερική.
Ξεκινώ κάνοντάς σας μία ερώτηση που μου κάνουν και εμένα πάρα πολύ συχνά και είναι η εξής: ποιοι είναι οι κλάδοι, βέβαια εμένα με ρωτάνε πάντοτε σε σχέση με τους Αμερικανούς αλλά σε εσάς απευθύνω την ερώτηση γενικά, ποιοι είναι οι κλάδοι που προσελκύουν κατά προτεραιότητα νέες επενδύσεις στη χώρα μας, κύριε Υπουργέ;»
Αδωνις Γεωργιάδης:
«Εισαγωγικά να πω ότι ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίαση που παρακολούθησα προηγουμένως για το θέμα της θέσης της Ελλάδος σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως προς τη φορολόγηση. Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι στοιχεία τα οποία θα τα μελετήσω και εγώ ως Υπουργός Ανάπτυξης. Δεν είμαι ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος για τη φορολογία μεν αλλά παρεμπιπτόντως προφανώς με ενδιαφέρει πολύ η φορολογία διότι είναι βασικό κλειδί για την ανάπτυξη.
Τώρα και επειδή είπατε ότι έχετε βοηθήσει και εσείς ιδιαίτερα για τις αμερικανικές επενδύσεις, να το πω αυτό, αυτά τα 2,5 χρόνια που έχω την τιμή να ηγούμαι του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων μετά την εντολή του κυρίου Πρωθυπουργού νομίζω ότι έχουμε κάνει ίσως ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής., πολλές από αυτές τις δουλέψαμε μαζί με το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο. Και θέλω να αναγνωρίσω το δικό σας μερίδιο σε αυτή την εθνική επιτυχία.
Τώρα, η Ελλάδα έχει καταφέρει αυτά τα 2,5 χρόνια να εμπλουτίσει το κομμάτι των επενδύσεων και του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών αλλά και των εγχωρίων επενδυτών ως προς αυτές.
Θα διαπιστώσατε ότι στις προχθεσινές προβλέψεις τις αναθεωρημένες επί τα πολύ βελτίω προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει ειδική αναφορά στο ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος,για πρώτη φορά, οφείλεται κυρίως στη μεγάλη άνοδο των επενδύσεων.
Και αυτό είναι πολύ τιμητικό για όλους μας, για όλο τον ελληνικό λαό και στο μέτρο που με αφορά και για εμένα ως αρμοδίου για αυτό τον τομέα. Είναι άλλωστε και η πρώτη φορά που τόσο ρητά και κατηγορηματικά σε μία έκθεση επιτροπής γράφεται αυτό.
Οι τομείς τώρα. Ο τουρισμός προφανώς. Το realestate συνδέεται και με τον τουρισμό αλλά όχι πάντα σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Η υψηλή τεχνολογία, και εδώ είναι η μεγάλη έκπληξη αυτών των τελευταίων δυο ετών. Η υψηλή τεχνολογία όχι μόνο έχει αποτελέσει τον πολύ θετικό τομέα των επενδύσεων στην Ελλάδα αλλά συνεχίζει με αμείωτη ένταση και σας διαβεβαιώ θα έχουμε και στο μέλλον πολύ καλά και εντυπωσιακά νέα για περαιτέρω νέες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα και μέσα στο 2022.
Τα logistics. Φαίνεται αποτελούν ένα κομμάτι το οποίο για την Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη, πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα και με τις υποδομές που χτίζει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, ο κύριος Καραμανλής, αποκτά ακόμα μεγαλύτερο πλεονέκτημα. Άρα, τοποθετούνται ήδη κεφάλαια σοβαρά σε αυτόν τον τομέα.
Η αγροτική παραγωγή ασφαλώς αποτελεί επίσης ένα μεγάλο χώρο που προσελκύει επενδύσεις στην Ελλάδα.
Αλλά το τελευταίο διάστημα και η αμυντική βιομηχανία με τις μεγάλες επενδύσεις, κυρίως στα ναυπηγεία, και πιστεύω θα έχουμε και εκεί περαιτέρω καλά νέα σε λίγο καιρό».
Νικόλαος Μπακατσέλος
«Αναφορικά, όμως, με τα δομικά προβλήματα που ταλανίζουν τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, όπως η καθυστέρηση στην Δικαιοσύνη, στις αδειοδοτήσειςκαι τα λοιπά, υπάρχουν εξελίξεις ή ουσιαστική πρόοδος προς κάποια κατεύθυνση;»
Αδωνις Γεωργιάδης:
«Ως προς τις αδειοδοτήσεις, που είναι καθαρά γραφειοκρατικό ζήτημα, νομίζω έχουμε κάνει πλέον πολύ μεγάλη πρόοδο. Όταν ήρθαμε στην εξουσία, για να πάρει, παραδείγματος χάριν, αδειοδότησηένα αιολικό πάρκο ήθελες περίπου εφτά χρόνια. Τώρα μπορείς να πάρεις την αδειοδότηση μέσα σε ένα χρόνο.
Ο νόμος, ο πρώτος που ψηφίσαμε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μαζί με τον φίλο και συνεργάτη μου, όχι απλώς συνεργάτη μου, φίλο και συνεργάτη, τον Νίκο Παπαθανάση, Επενδύω στην Ελλάδα, έχει ήδη πολύ μεγάλη μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ προβλέπει εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα μέσα στα διάφορα στάδια.
Οι νόμοι που ψηφίσαμε για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων, σε συνεργασία με τους θεσμούς. Έχουμε απλοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματικές πράξεις στην Ελλάδα.
Η ψηφιοποίηση του κράτους, όπως έγινε από τον κύριο Πιερρακάκη και μαζί με μας, γιατί είναι τα δυο αρμόδια υπουργεία, έχει φέρει πολύ μεγάλη ταχύτητα. Aρα, στο κομμάτι των αδειοδοτήσεωνπάμε πολύ γρήγορα.
Τώρα, στο κομμάτι της Δικαιοσύνης, δεν θέλω να αποστώ, δεν έχω προφανώς αρμοδιότητα άμεση αλλά και εδώ έχω παρεμπίπτουσα με την έννοια της ανάπτυξης. Και ο κύριος Τσιάρας έχει κάνει πολύ καλή δουλειά. Έχουμε παρουσιάσει σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα έναν οδικό χάρτη που μέχρι το 2024 θα έχει αλλάξει τελείως το τοπίο στην Δικαιοσύνη στην Ελλάδα ως προς τις επιχειρήσεις, ως προς την οικονομία.
Με συγκεκριμένα milestones, deliverables και παρακολούθηση πολύ στενή της εφαρμογής αυτών των μεταρρυθμίσεων που έχουν να κάνουν με την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, έχουν να κάνουν με την arbitrage, την διαιτησία, έχουν να κάνουν με την δημιουργία ειδικών δικαστηρίων για επιχειρηματικά θέματα και ούτως καθ’ εξής.
Νομίζω, λοιπόν, ότι ναι, εκεί η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, όμως με το σχέδιο που έχουμε ήδη εκπονήσει και συμφωνήσει με τους ειδικούς, καταγράψει και εξασφαλίσει και τα χρήματα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα δείτε τα επόμενα δυο χρόνια εντυπωσιακή αλλαγή».
Νικόλαος Μπακατσέλος
«Σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού η κάθε Περιφέρεια διαθέτει εξειδικευμένους φορείς προσέλκυσης επενδύσεων. Φαντάζομαι το γνωρίζετε, στην Αμερική κάποιο αντίστοιχο ρόλο παίζει το Select USA όπου εκεί πέρα σε ένα χώρο,τον Ιούνιο κάθε έτους, μαζεύονται όλοι οι οικονομικοί σύμβουλοι όλων των περιοχών των Ηνωμένων Πολιτειών, των Πολιτειών και της κάθε πολιτείας, για να προσελκύσουν επενδύσεις. Όπου εκεί πέρα ο δυνητικός επενδυτής μπορεί να βρει απαντήσεις στις ερωτήσεις του που αφορούν στην επένδυση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πιστεύετε ότι μια τέτοια πρακτική θα μπορούσε να είναι εφικτή στην Ελλάδα;»
Αδωνις Γεωργιάδης:
«Εντάξει, η Ελλάδα δεν έχει το μέγεθος των Ηνωμένων Πολιτειών για να χρειάζεται τόσο μεγάλη διασπορά. Όμως, αυτή τη στιγμή θα σας πω πως δουλεύουμε εμείς.
Πρώτα από όλα η κάθε περιφέρεια έχει κομμάτι που ασχολείται με τις επενδύσεις στην περιφέρειά της. Άλλες περιφέρειες το κάνουν με μεγαλύτερη επιτυχία όπως θα μπορούσα να ξεχωρίσω εδώ την κεντρική Μακεδονία που το κάνει με μεγάλη επιτυχία, άλλες περιφέρειες όχι με τόσο μεγάλη επιτυχία. Αλλά θεσμικά υπάρχει, υφίσταται.
Oσον αφορά στο κράτος και την κεντρική Κυβέρνηση έχουμε δυο μηχανισμούς. Έχουμε το Enterprise Greece το οποίο έχει την εξωστρέφεια και νομίζω ότι με ένα πολύ συγκροτημένο σχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα και ο κύριος Πρωθυπουργός έχουμε εμπλέξει για πρώτη φορά όλες τις πρεσβείες της Ελλάδος στην προσέλκυση των επενδύσεων. Αυτό δεν είχε γίνει ποτέ, δεν υπήρχε ως κουλτούρα στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Και από την άλλη έχουμε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων που από την ώρα που μια επένδυση εμφανίζεται αναλαμβάνουμε να κάνουμε όλη τη δουλειά, τη ζωή του επενδυτή εύκολη, να τον οδηγήσουμε μέσα στην ελληνική γραφειοκρατία ώστε να μην ταλαιπωρηθεί και να μην μπλοκάρει σε εμπόδια.
Και μάλιστα μπορώ να σας το πω γιατί πρόκειται σε λίγο, μέσα στην εβδομάδα ενδεχομένως, να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, αυτό θα γίνει με έναν πολύ θεσμικό τρόπο με τη δημιουργία ενός νέου φορέα υπό το Υπουργείο Ανάπτυξης που θα κάνει όλη τη δουλειά για έναν επιχειρηματία.
Θα έρχεσαι δηλαδή στην Ελλάδα, θα λες θέλω να κάνω αυτή την επένδυση, θα εγκρίνεται το σχέδιό σου, ένα σημαντικό σχέδιο και από εκεί και πέρα δεν θα χρειάζεται να πας ούτε σε μια δημόσια υπηρεσία ούτε σε ένα συναρμόδιο Υπουργείο, θα τα κάνουμε όλα εμείς».
Νικόλαος Μπακατσέλος
«Συγχαρητήρια, αυτό θα είναι πολύ σημαντικό. Και λέγοντας συγχαρητήρια δεν μπορώ παρά να μην σας συγχαρώ για ένα πράγμα, ότι υλοποιείτε. Δεν υπόσχεστε, υλοποιείτε και μπράβο σας σε αυτό».
Αδωνις Γεωργιάδης:
«Πρέπει να έχεις αποτέλεσμα, αλλιώς, αγαπητέ Πρόεδρε, δεν κάνεις τίποτα. Ωραία τα ωραία λόγια αλλά θα σου πω ότι φέτος η Ελλάδα έχει μια εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη, την έχουν αναγνωρίσει οι πάντες, την έχει καταλάβει ο ελληνικός λαός και με το πόσο καλά πήγαμε αλλά και με το ότι η κυβέρνηση βρήκε τα χρήματα να δώσει επιπλέον μέτρα στήριξης σε όσους είχαν ανάγκη κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας. Αυτή είναι μία συλλογική μας εθνική επιτυχία αλλά είναι ταυτόχρονα και ένα προϊόν σκληρής δουλειάς».
Νικόλαος Μπακατσέλος
«Συγχαρητήρια για τις επιδόσεις σας. Να περάσω στο προσχέδιο του αναπτυξιακού νόμου. Τι νέο εισάγει ο νέος νόμος σε σχέση με όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα;»
Αδωνις Γεωργιάδης:
«Κατ’ αρχάς να πω ότι αυτός ο νόμος δεν φτιάχτηκε έτσι. Νομίζω ότι η κυβέρνησή μας, και για αυτό είμαι πάρα πολύ υπερήφανος, έχει λειτουργήσει με έναν εξαιρετικά επαγγελματικό τρόπο που θα ταίριαζε περισσότερο σε μία μεγάλη εταιρεία που έχει εξειδικευμένα στελέχη παρά σε μία κυβέρνηση ενός κράτους και μάλιστα με τη φήμη της Ελλάδος.
Προσέξτε τι κάναμε, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε. Πρώτα συστήσαμε μία επιτροπή με τους καλύτερους ειδικούς που είχε η Ελλάδα με επικεφαλής τον κύριο Πισσαρίδη, την περίφημη Επιτροπή Πισσαρίδη, που χαρτογράφησαν επί ένα χρόνο τις αδυναμίες αλλά και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και πρότειναν στην κυβέρνηση ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο επάνω στο οποίο πρέπει να κινηθούμε.
Στη συνέχεια, τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και το νέο ΕΣΠΑ σχεδιάστηκαν επάνω σε αυτούς τους θεματικούς άξονες που πρότεινε η Επιτροπή Πισσαρίδη και που οδηγούν σε ένα συνεκτικό σχέδιο αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Και έρχεται τώρα και ο νέος αναπτυξιακός νόμος ακριβώς επάνω στα ίδια βήματα.
Είμαι υπερήφανος γιατί για πρώτη φορά όλα μας τα χρηματοδοτικά εργαλεία, δηλαδή Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ και ο επενδυτικός νόμος δεν είναι το ένα άσχετο από το άλλο αλλά είναι όλα συντονισμένα στο ίδιο εθνικό σχέδιο. Θα πείτε αυτό κανονικά είναι αυτονόητο αλλά στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα.
Λοιπόν, ο νέος αναπτυξιακός νόμος ακριβώς επάνω στους άξονες που έχει το Ταμείο Ανάκαμψης, ακριβώς επάνω στους άξονες που έχει το νέο ΕΣΠΑ, επάνω σε αυτούς πατάει και έχει για πρώτη φορά θεματικές ενότητες (ψηφιακή τεχνολογία, περιβάλλον, ενέργεια, έρευνα και τεχνολογία κτλ), πάνω στους οποίους στρέφει τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού νόμου.
Και έτσι οδηγούμε όχι γενικώς να έχουμε επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά συγκεκριμένο παραγωγικό μοντέλο που θα κάνει την Ελλάδα όχι μόνο μία χώρα τουρισμού. Δεν υποτιμώ τον τουρισμό, τον εξαιρώ. Αλλά δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι μόνο αυτό».
Νικόλαος Μπακατσέλος
«Να σας κάνω μία ερώτηση σχετικά με τη φορολογία καθώς είμαστε και σε φορολογικό συνέδριο και να το συνδέσουμε λίγο με τον επενδυτικό. Θα θέλατε εν συντομία να παραθέσετε ή να σχολιάσετε φορολογικά κίνητρα του προσχεδίου του νόμου και ειδικά αυτά με ιδιαίτερη βαρύτητα ως προς τις άμεσες ξένες επενδύσεις και τα μέτρα προσέλκυσής τους;»
Αδωνις Γεωργιάδης:
«Ασφαλώς. Ο νέος νόμος προβλέπει συγκεκριμένα κίνητρα και για τις επιχειρήσεις R & D. Φορολογικά κίνητρα πολύ μεγάλα, αποσβέσεις και υπεραποσβέσεις, οι οποίες δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Προβλέπει συγκεκριμένες φορολογικές απαλλαγές, ακόμα και για μεγάλου ύψους επενδύσεις πάνω στο σημείο εκείνο που είναι οι θεματικές ενότητες που έλεγα προηγουμένως, για να μπορούμε να επισπεύσουμε την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.
Και το κυριότερο, κύριε Μπακατσέλο, επιταχύνει τόσο πολύ τις εγκριτικές διαδικασίες, γιατί η μεγαλύτερη αδυναμία του προηγούμενου νόμου δεν ήταν τόσο αν είχε ή όχι φορολογικά κίνητρα. Και ο προηγούμενος είχε φορολογικά κίνητρα, αλλά μέχρι να εγκριθείς ερχόταν η Δευτέρα Παρουσία. Λοιπόν, τώρα πάμε σε ένα μοντέλο πολύ γρήγορων εγκρίσεων.
Μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία θα μπορεί να παρακολουθεί ο κάθε επενδυτής στο κινητό του τηλέφωνο, κατά κυριολεξία, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έγκριση του φακέλου του.
Θα μπορεί με την εμπλοκή ιδιωτικού τομέα, δηλαδή, των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών, να επιταχύνει τις διαδικασίες του κράτους, και να παίρνει αυξημένα φορολογικά κίνητρα.
Θα έλεγα ότι η παρουσίαση που είδα προηγουμένως είναι πολύ κοντά σε αυτό το οποίο σχεδιάζουμε εμείς να κάνουμε και χαίρομαι γιατί βλέπω ότι είμαστε στον σωστό δρόμο, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών».
Νικόλαος Μπακατσέλος
«Να σας κάνω μια τελευταία ερώτηση, που έχει να κάνει και με την καλή έξωθεν μαρτυρία της Ελλάδος, την προώθηση των σχεδίων. Στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί ελλιπής ενημέρωση και σύγχυση στο τι ισχύει και τι όχι σε αντίστοιχους επενδυτικούς και αναπτυξιακούς νόμους.
Πως το αντιμετωπίζετε αυτό με τον νέο νόμο; Ειδικά σε αυτή την συγκυρία που θέλουμε να προσκαλέσουμε επενδύσεις και δεν θέλουμε να υπάρχει πολύπλευρη ενημέρωση και ταυτόχρονα θέλουμε να έχουμε μια αποτελεσματική προώθηση της Ελλάδος;»
Αδωνις Γεωργιάδης:
«Πρώτα από όλα ο νέος νόμος είναι πολύ πιο απλός από τον προηγούμενο. Γιατί αν υπήρχαν τα προβλήματα στην ενημέρωση των επενδυτών, ήταν πολύπλοκος.
Aρα, αυτός οδηγούσε στο να πρέπει να έχεις μόνο ειδικούς να στον εξηγήσουν ώστε να ξέρεις όλες τις λεπτομέρειες του. Τώρα το κάνουμε πάρα πολύ απλό, θα τον κάνουμε όλο ψηφιακό.
Eνας οποιοσδήποτε επενδυτής μπορεί μπαίνοντας στο σάιτ μας και βάζοντας τον κωδικό, να παρακολουθεί μια επένδυση, να βλέπει πολύ εύκολα τα επόμενα βήματα. Τον καθοδηγεί, δηλαδή. Όπως κατεβάζουμε ένα app και μας πηγαίνει μόνο του από το ένα βήμα στο άλλο, έτσι λειτουργεί και ο νέος αναπτυξιακός νόμος.
Δεν χρειάζεται καθόλου να ταλαιπωρηθούμε. Έχουμε σχεδιάσει ένα νόμο, είμαι περήφανος για αυτό, στο κοστούμι, στα μέτρα του επενδυτή. Όχι στα μέτρα του κράτους, όπως κάναμε μέχρι τώρα.
Γιατί ο στόχος μας είναι να σεβαστούμε τον χρόνο και το χρήμα των άλλων ανθρώπων, να τους πούμε ότι όταν έρθει κάποιος πια να επενδύσει στην Ελλάδα δεν θα βρει μια χώρα που θα ταλαιπωρηθεί αλλά θα βρει μια χώρα που θα μπορέσει να κάνει το όραμα του πραγματικότητα, φυσικά υπό τους νόμους τους ελληνικούς και τους ευρωπαϊκούς και σεβόμενος το περιβάλλον».