Το κρέας του πύθωνα θα ήταν ικανό να τροφοδοτήσει τον πλανήτη ως κρέας με πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, καθώς η παγκόσμια γεωργία αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις. Αυτό δήλωσε ένας από τους συγγραφείς, που πήρε μέρος σε νέα μελέτη, που δημοσιεύει το Newsweek. Ναι, καλά διαβάζετε. Το κρέας του πύθωνα…
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, διαπίστωσε ότι το εκτρεφόμενο κρέας πύθωνα θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική λύση απέναντι στα πιο συνηθισμένα κρέατα που καταναλώνονται ευρέως, σε μία χρονική συγκυρία που η προσφορά τροφίμων απειλείται περισσότερο από τις περιβαλλοντικές αλλαγές.
Η εν λόγω μελέτη ανέλυσε τους ρυθμούς ανάπτυξης δικτυωτών και βιρμανικών πυθώνων σε φάρμες στην Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ και διαπίστωσε ότι αναπτύχθηκαν γρήγορα, σε διάστημα ενός έτους, παρόλο που δεν τρώνε τόσο πολύ όσο άλλα ζώα που εκτρέφονται για κρέας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή, αποτελούν αυξανόμενη απειλή για την παγκόσμια γεωργία και οι επιστήμονες ανησυχούν ότι ο κόσμος μπορεί να χρειαστεί να στραφεί -σταδιακά- σε πιο βιώσιμες πρωτεΐνες.
Και τα ψυχρόαιμα ζώα, όπως τα φίδια, είναι πιο ενεργειακά αποδοτικά από τα θερμόαιμα, όπως τα βοοειδή.
Ο δικτυωτός πύθωνας
Τα φίδια, όπως ο λεγόμενος δικτυωτός πύθωνας, θα μπορούσαν σύντομα να χρησιμοποιηθούν ως κύρια πηγή πρωτεΐνης, σύμφωνα με δημοσιευμένη μελέτη.
«Οι ασθένειες, η αστάθεια των πόρων, η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη βιωσιμότητας κ.λπ. έχουν ως αποτέλεσμα την αποτυχία των σημερινών γεωργικών μας συστημάτων», δήλωσε ο Daniel Natusch, συν-συγγραφέας της μελέτης, στο Newsweek.
«Πρέπει να τροφοδοτήσουμε τον πλανήτη και η πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας είναι ο περιοριστικός πόρος. Οι πύθωνες διαθέτουν πολλά χαρακτηριστικά που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε και να μετριάζουμε αυτές τις προκλήσεις», δήλωσε ο Natusch, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων EPIC Biodiversity και πρόεδρος του Snake Specialist Group στη Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Επιτροπής Επιβίωσης των Ειδών της Φύσης.
Αν και το κρέας φιδιού καταναλώνεται ήδη σε ορισμένα μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα στις ασιατικές χώρες που τρώνε το κρέας ως παραδοσιακό μέρος της κουζίνας τους, η βιομηχανία για τη γεωργία παραμένει μικρή, αναφέρει η μελέτη.
«Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο περιλαμβάνουν ήδη τα φίδια ως πολιτιστικά αποδεκτή πηγή κρέατος, απλώς οι δυτικές χώρες δεν το κάνουν. Έτσι για κάποιους δεν θα υπάρχει πρόβλημα», είπε ο Natusch και πρόσθεσε:
«Για άλλους, πρέπει να το δοκιμάσουν και να δουν. Κάποιοι θα το λατρέψουν, άλλοι όχι, όπως κάθε φαγητό. Αλλά αν αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν τον πλανήτη πιο βιώσιμο, τότε πρέπει να σκεφτούν να τρώνε πύθωνα αντί για βοδινό ή κοτόπουλο».
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ