Την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή υπερψήφισε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνέχεια του αιτήματος της Γενικής Ευρωπαίας Εισαγγελέως για υπόθεση που αφορά τη διαχείριση των αποζημιώσεων για τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς.
Την υπόθεση είχε κινήσει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, τον Δεκέμβριο του 2022, ζητώντας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της βουλευτικής ασυλίας της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, για πιθανή απάτη κατά του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τις βουλευτικές αποζημιώσεις και την αμοιβή των βοηθών.
Η υπόθεση για την οποία ήρθη η ασυλία της δεν έχει καμία σχέση με το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το επονομαζόμενο «Qatar Gate».
Απαγόρευση επικοινωνίας με ΜΜΕ για το Qatar Gate
Νωρίτερα, η ανακρίτρια Ορελί Ντελζέφ για την υπόθεση διαφθοράς με το Κατάρ, αποφάσισε την ανανέωση της απαγόρευσης της επικοινωνίας της Εύας Καϊλή με τα ΜΜΕ ως όρο για την απελευθέρωση της.
Σύμφωνα με τη διαταγή της ανακρίτριας, εάν η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δε συμμορφωθεί με τον όρο της απαγόρευσης επικοινωνίας με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι πιθανόν να εκδοθεί εκ νέου ένταλμα σύλληψης.
«Ενδείκνυται να προστεθεί ένας όρος που να απαγορεύει την επαφή με τον Τύπο για οτιδήποτε αφορά αυτήν την έρευνα, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και πρέπει να συνεχιστεί σε ήρεμο κλίμα», επισημαίνεται στη σχετική διαταγή.
Οι άλλοι όροι που ανανεώνονται μέχρι τις 21/3/2024 περιλαμβάνουν τις ακόλουθες υποχρεώσεις για την Εύα Καϊλή:
- Υποχρέωση να διαμένει στην κατοικία της και να μην τροποποιεί τον χώρο διαμονής της χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση του δικαστή.
- Απαγόρευση εγκατάλειψης του χώρου Σένγκεν χωρίς την προηγούμενη άδεια του δικαστή.
- Απαγόρευση επαφής με τα άτομα που εμπλέκονται στον φάκελο της έρευνας, εκτός από τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι.
Με επιστολή τους προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι δικηγόροι υπεράσπισης της βουλευτικής ασυλίας της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρουν τη δικαστική διαταγή με την οποία «η κυρία Καϊλή απειλείται ότι θα οδηγηθεί ξανά στη φυλακή, εάν κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, άμεσο ή έμμεσο για την υπόθεσή της στα μέσα ενημέρωσης» και επισημαίνουν ότι η διαταγή αυτή «επηρεάζει το δικαίωμά της κ. Καϊλή στην ελευθερία της έκφρασης».