Η αυτοάμυνα, λόγω αμυντικών αναγκών, οδηγεί την Κίνα σε ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας, Ουέι Φενγκέ, ο οποίος πριν δύο ημέρες δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα διστάσει να επιτεθεί στην Ταιβάν, αν παραστεί ανάγκη.
Η Κίνα έχει κάνει άλματα όσον αφορά στην ανάπτυξη νεών πυρηνικών όπλων, τα οποία, όπως δηλώνει ο Φενγκέ, δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει παρά μόνο για αυτοάμυνα και όχι για επιθετικές ενέργειες.
Οι υπουργοί Άμυνας Κίνας και ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν είχαν απευθείας συνομιλίες την Παρασκευή, με τις δύο πλευρές να μην αλλάζουν θέση σε σχέση με την διαφωνία τους για το δικαίωμα της Ταϊβάν να αυτοδιοικείται, με το Πεκίνο να παραμένει στην άποψη του ότι αποτελεί μέρος της Κίνας/
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις περσινές αναφορές για την κατασκευή περισσότερων από 100 νέων πυραυλικών σιλό στα ανατολικά της Κίνας, την Κυριακή, ο κ. Ουέι είπε ότι η Κίνα «ακολουθούσε πάντα την κατάλληλη πορεία για την ανάπτυξη πυρηνικών δυνατοτήτων, που έχουν σαν στόχο την προστασία της χώρας μας».
Όπως είπε τα πυρηνικά όπλα που παρουσιάστηκαν σε στρατιωτική παρέλαση του 2019 στο Πεκίνο – συμπεριλαμβανομένων αναβαθμισμένων εκτοξευτών για τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους DF-41 της Κίνας – ήταν λειτουργικά.
«Η Κίνα έχει αναπτύξει τις δυνατότητές της για πάνω από πέντε δεκαετίες. Είναι δίκαιο να πούμε ότι υπήρξε εντυπωσιακή πρόοδος», δήλωσε. «Η πολιτική της Κίνας είναι συνεπής. Τα χρησιμοποιούμε για αυτοάμυνα. Δεν θα είμαστε οι πρώτοι που θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά» υποστήριξε.
Σύμφωνα με τον ίδιο η Κίνα επιδιώκει μόνο την ειρήνη και τη σταθερότητα και δεν έχει τον ρόλο του επιτιθέμενου, καλώντας τις ΗΠΑ να «ενισχύσουν την αλληλεγγύη και να αντιταχθούν στην αντιπαράθεση και τη διαίρεση».
Τέλος επεσήμανε ότι η Κίνα απέρριψε αποφασιστικά «τις συκοφαντίες, τις κατηγορίες, ακόμη και τις απειλές των ΗΠΑ» στη συνομιλία του με τον Όστιν.