Στην εκδήλωση για την παρουσίαση της ανάπλασης και αξιοποίησης των ιστορικών εγκαταστάσεων της ζυθοποιίας ΦΙΞ στο παλιό λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στη δυτική είσοδο της πόλης, παρέστη απόψε (4/10) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το έργο αυτό θα απορροφήσει εκατοντάδες εκατομμύρια συνολικά σε επενδύσεις, μαζί με το εξαιρετικά οραματικό έργο του HUB 26, το πρώτο βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο. Θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας, θα μπορέσει να δώσει μία διέξοδο επαγγελματική αλλά και ένα νέο πνεύμονα πολιτισμού, ψυχαγωγίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης», σημείωσε κατά τον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός.
Το επενδυτικό σχέδιο για τον εμβληματικό χώρο, ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, προβλέπει τη δημιουργία συγκροτήματος μεικτών χρήσεων. Θα υλοποιηθεί μέσω της διατήρησης και επαναχρήσης κτιρίων και της ανέγερσης νέων, δίχως να αλλοιώνεται ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας του πρώην εργοστασίου και της κληρονομιάς της πρώτης βιομηχανικής εποχής.
Το συγκρότημα θα περιλαμβάνει χώρους για επαγγελματικές, εμπορικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, κατοικίες και χώρους πολιτισμού, σε έκταση 23 στρεμμάτων. Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2027.
«Νομίζω ότι αυτό το οποίο σήμερα παρουσιάζουμε αποδεικνύει τη σχέση των μεγάλων με τα μικρότερα. Τι εννοώ: εάν η χώρα δεν είχε καταφέρει να ανακτήσει την αξιοπιστία της, εάν δεν είχε βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της, αν σήμερα δεν ήταν αναπτυξιακός πρωταγωνιστής στην Ευρώπη για να μπορεί να προσελκύει επενδύσεις, αν οι τράπεζες δεν είχαν εξυγιανθεί ώστε αντί να ασχολούνται με τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων να μπορούν να στρέφουν την προσοχή τους στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, τίποτα από όλα αυτά τα οποία συζητούμε σήμερα δεν θα μπορούσαν να είχαν γίνει πράξη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πολλές φορές βρίσκομαι αντιμέτωπος με μία απορία, την οποία θεωρώ σε ένα βαθμό δικαιολογημένη: “τι σχέση έχει”, με ρωτούν οι πολίτες, “η επενδυτική βαθμίδα, η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των τραπεζών, τα μακροοικονομικά δεδομένα έτσι όπως παρουσιάζονται, οι ρυθμοί ανάπτυξης με τη δική μας καθημερινότητα”», επισήμανε ο Πρωθυπουργός. «Να, λοιπόν, πώς συνδέονται οι μεγάλες επιδόσεις της οικονομίας με τη διαμόρφωση αυτού που αποκαλούμε επιχειρηματικό κλίμα», συνέχισε.
Τι είπε για τις δυτικές συνοικίες
Αναφερόμενος στις προοπτικές και στο πρόγραμμα αναβάθμισης των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Είναι πολλά αυτά τα οποία γίνονται στη Δυτική Θεσσαλονίκη, γιατί πρέπει επιτέλους να σταματήσει η Θεσσαλονίκη να αναπνέει με έναν πνεύμονα. Έχει δύο πνεύμονες η Θεσσαλονίκη. Και ο δεύτερος πνεύμονας είναι η Δυτική Θεσσαλονίκη, την οποία στηρίζουμε με ένα πολυδύναμο σχέδιο συνολικών παρεμβάσεων σε εθνικό, περιφερειακό, αλλά και δημοτικό επίπεδο».
«Το νέο Μουσείο του Ολοκαυτώματος, το οποίο με πολύ μεγάλη δυσκολία καταφέραμε και ξεμπλέξαμε και με το καλό θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2024. Το στρατόπεδο “Παύλου Μελά”, το οποίο ήδη προχωρά. Τη συνολική ανάπλαση – έργο κομβικής σημασίας, το οποίο χαίρομαι που το έχει αγκαλιάσει η Περιφέρεια – όλου του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Την οργάνωση της βιομηχανικής περιοχής του Καλοχωρίου. Το στρατόπεδο “Γκόνου”. Και πολλά έργα μικρότερα», σημείωσε ενδεικτικά.
«Αυτή είναι η Θεσσαλονίκη, την οποία οραματίζομαι, ως βουλευτής πια Α’ Θεσσαλονίκης και όντας πια υπόλογος απέναντί σας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
«Έχω μιλήσει πολλές φορές για τη βαθιά μου πίστη στις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες της Θεσσαλονίκης, τις πολύ μεγάλες ευκαιρίες τις οποίες παρουσιάζει. Νομίζω ότι βρισκόμαστε στην αρχή ακόμα μιας λαμπρής πορείας για τη Θεσσαλονίκη. Θα είμαστε αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια και ευχόμαστε και ενθαρρύνουμε όλους τους ιδιώτες επενδυτές να δουν τις μεγάλες ευκαιρίες οι οποίες υπάρχουν σε αυτήν την όμορφη πόλη, να επενδύσουν περισσότερο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.