Σε αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου διαφάνειας προχωρά η Ευρωβουλή, που ταλανίζεται από το «Qatargate».
Το Politico, επικαλούμενο πηγές προερχόμενες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρει ότι η πρόεδρός του, Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόκειται να καταθέσει συνολικά 14 προτάσεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται προκειμένου να αποφευχθούν νέα σκάνδαλα τύπου «Qatargate».
Σύμφωνα με το Politico, με βάση αυτές τις προτάσεις:
– Θα απαγορεύεται σε πρώην ευρωβουλευτές να δραστηριοποιούνται ως λομπίστες για δύο χρόνια έπειτα από το τέλος της θητείας τους.
– Θα υποχρεούται επίσης όποιος εισέρχεται στις εγκαταστάσεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο να δηλώνει ποιον πρόκειται να συναντήσει.
– Παράλληλα, θα απαγορεύεται στους ευρωβουλευτές να συστήνουν ανεπίσημες ομάδες φιλίας με χώρες εκτός ΕΕ.
– Επίσης, θα υποχρεούνται οι ευρωβουλευτές να δίνουν στοιχεία για τις άλλες πηγές εισοδήματός τους.
– Αξιωματούχοι της ΕΕ θα διενεργούν τυχαίους ελέγχους σε ομάδες λόμπινγκ που έχουν εγγραφεί στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ.
– Οποιοσδήποτε εκπροσωπεί τα συμφέροντα χωρών εκτός ΕΕ θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο μητρώο διαφάνειας προκειμένου να μπορεί να δρα ως λομπίστας.
– Όσοι εργάζονται ως βοηθοί ευρωβουλευτών και οι δημόσιοι υπάλληλοι της Ευρωβουλής δεν θα επιτρέπεται να έχουν παράλληλα διευθυντικές θέσεις σε ΜΚΟ.
– Οι ευρωβουλευτές, οι βοηθοί τους και οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στην Ευρωβουλή θα πρέπει να αποκαλύπτουν ποιους συναντούν όταν συζητούν το τρέχον νομοθετικό έργο, ανεξάρτητα από το αν οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε χώρους της Ευρωβουλής ή όχι.
Πολλές από τις προτάσεις της Μέτσολα θα μπορούσαν να αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα τους επόμενους μήνες, αν βέβαια εγκριθούν από την Ευρωβουλή.
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να παρουσιάσει τις προτάσεις της την Πέμπτη (12/1), σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τους επικεφαλής των 9 πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής.
Η αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέστη πλήγμα τον Δεκέμβριο του 2022, όταν οι βελγικές Αρχές ξεκίνησαν έρευνα σε νυν και πρώην Ευρωβουλευτές, που κατηγορούνται για δωροδοκία από Κατάρ και Μαρόκο.
Όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο τον περασμένο μήνα, η Μέτσολα το χαρακτήρισε ως επίθεση στη Δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ξένες δυνάμεις.