Με τον πρόεδρο εργαζομένων του Λαϊκού Νοσοκομείου συναντήθηκε σήμερα (8/6) το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις τεράστιες ελλείψεις στη νοσοκομειακή μονάδα και την «κραυγή» αγωνίας νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.
Αναλυτικότερα, ο Τάσος Αντωνόπουλος τόνισε ότι κάθε τέταρτη μέρα, όταν, δηλαδή, εφημερεύει το νοσοκομείο συνωσίζονται τουλάχιστον 1.000 άτομα, που περιμένουν μέχρι και 6 ώρες για να μάθουν τι έχουν.
«Εδώ είναι τα ΤΕΠ, τα Επείγοντα Περιστατικά. Εδώ συνωστίζονται χίλιοι άνθρωποι κάθε τέταρτη μέρα που εφημερεύει το Λαϊκό Νοσοκομείο. Εδώ, η αναμονή προκειμένου να δει κάθε μέρα τι έχει, πηγαίνει 4 – 6 ώρες για να πάρει απάντηση.
Τα ράντζα δεν έλειψαν ποτέ από το Λαϊκό.
Το λέω γιατί ακούω τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Θάνο Πλεύρη να λένε ότι έχουν εξαλειφθεί. Τα ράντζα δεν έλειψαν από το Λαϊκό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Εικόνα τριτοκοσμική που δεν μας αξίζει»
Αμέσως μετά την ενημέρωση που δέχθηκε, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε ανοιχτή ομιλία σε εργαζόμενους του νοσοκομείου, όπου σημείωσε:
«Αυτό που ζείτε σήμερα εσείς οι γιατροί και οι νοσηλευτές εδώ στο Λαϊκό και σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, αυτό που ζουν οι πολίτες είναι μία εικόνα τριτοκοσμική που δεν μας αξίζει.
Δεν αξίζει στην Ελλάδα αυτή η εικόνα.
Γίναμε μάρτυρες τις τελευταίες ημέρες δύο δραματικών περιστατικών. Χάσαμε δύο ανθρώπους. Μία 63χρονη γυναίκα στην Κω στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου και μία 19χρονη – έγκυος γυναίκα – χάθηκε και αυτή και το παιδί της στη Νέα Μάκρη, ακριβώς εξαιτίας αυτής της απαξίωσης, αυτής της αδιαφορίας για το ΕΣΥ.
Διότι ενώ υπάρχουν ασθενοφόρα, δεν υπάρχει προσωπικό να τα λειτουργήσει.
Κάποιοι πολίτες ρίχνουν τα πυρά τους στους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, αλλά δεν φταίνε οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντεπεξέλθουν. Αυτό που φταίει είναι ότι τέσσερα χρόνια τώρα υπήρξαν 560 αποχωρήσεις διασωστών και δεν έγινε καμία μόνιμη πρόσληψη.
Στα πιο σκληρά μνημονιακά χρόνια, 2015 – 2019, με την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας να μετράει και το τελευταίο ευρώ, κάναμε πάνω από 300 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ. Κυκλοφορούσαν στην Αττική 84 ασθενοφόρα, γιατί ήταν πλήρεις οι βάρδιες τους. Σήμερα κυκλοφορούν 52. Δεν έχουμε μνημόνια, δεν έχουμε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας, δεν έχουμε περιορισμούς στις δαπάνες. 60 δις δαπανήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον covid.
Το 2018, μετά από συνεννόηση με το Ίδρυμα Νιάρχος, που θέλησε να κάνει μια προσφορά στην ελληνική κοινωνία, τους είπαμε να φτιάξουν ένα δημόσιο νοσοκομείο στην Κομοτηνή και ένα παιδιατρικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη και να δώσουν στόλο ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ και συμφωνήσαμε – ο κ. Δρακόπουλος τότε.
Και παρέδωσαν 148 καινούργια ασθενοφόρα το 2018. Πού είναι αυτά τα 148 καινούργια ασθενοφόρα 4 χρόνια τώρα; Είναι στα συνεργεία, γιατί έχει διαλυθεί η τεχνική βάση του ΕΚΑΒ.
Γιατί έχει διαλυθεί; Γιατί δεν είναι προτεραιότητα η δημόσια Υγεία. Το είπε άλλωστε χθες ο κ. Γεωργιάδης: ‘προτεραιότητα ήταν να φτιάξουμε την οικονομία, όχι την Υγεία’. Μας πώς μπορείς να φτιάξεις την οικονομία, αν δεν έχεις την κοινωνία όρθια; Πώς μπορεί να ευημερούν οι αριθμοί και να πεθαίνουν οι άνθρωποι; Δεν γίνεται αυτό».
Όπως τόνισε, έχει χαθεί το 35% του εξειδικευμένου προσωπικού, που υπηρετούσε στο ΕΣΥ, ενώ πρόσθεσε ότι όσοι ήρθαν, ήρθαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
«Γιατί δεν αποτελεί προτεραιότητα το ΕΣΥ για την απελθούσα κυβέρνηση;»
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι το ΕΣΥ δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη ΝΔ, σχολιάζοντας:
«Γιατί δεν αποτελεί προτεραιότητα το ΕΣΥ για την απελθούσα κυβέρνηση; Γιατί ευνοεί τα μεγάλα συμφέροντα.
Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικών δαπανών στην Υγεία απ’ όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Στην Ελλάδα το ποσοστό των ιδιωτικών δαπανών είναι στο 35%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 15%. Και η κατά κεφαλήν δημόσια δαπάνη στην Ελλάδα είναι δύο φορές μικρότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Αντιλαμβάνεστε πόσο τεράστιο πεδίο κερδοσκοπίας υπάρχει στον χώρο της Υγείας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, την προηγούμενη χρονιά, το 67% των πολιτών πάνω από 16 χρονών που θέλησε να κάνει μια ιατρική εξέταση ή να λάβει μια θεραπεία δεν το έκανε γιατί δεν είχε την οικονομική δυνατότητα.
Το 77% των πολιτών δεν έχουν οδοντιατρική φροντίδα διότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Αυτό ενδεχομένως δεν νοιάζει ένα πολύ μικρό μέρος της κοινωνίας, που θέλει να έχει λιγότερους φόρους αλλά μεγάλα κέρδη, αλλά νοιάζει την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την Δημόσια Υγεία, καθιστώντας σαφές ότι στόχος είναι να επενδύσουν στο ΕΣΥ.
«Αντιλαμβανόμαστε όλοι ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα της κάλπης. Δεν είναι οι ανοησίες που συζητούσαμε το Μάιο, αν έχουμε σχέδια μέσα ή έξω από το ευρώ – αυτά τελείωσαν οριστικά το 2015. Και τα τελειώσαμε εμείς οριστικά.
Κάναμε το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα. Κρατήσαμε τη χώρα στο ευρώ. Το ερώτημα σήμερα δεν είναι αν θα μείνουμε στην Ευρώπη, αλλά αν θα γίνουμε Ευρώπη, αν θα πλησιάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αν θα έχουμε ισχυρό και ανθρώπινο κοινωνικό κράτος, αν θα γίνουμε Ευρώπη ή αν θα μείνουμε ουραγοί στην Ευρώπη.
Αυτό είναι το μεγάλο κρίσιμο ερώτημα. Και άρα ένα από τα σημαντικότερα διακυβεύματα της κάλπης είναι αν την επόμενη μέρα θα έχουμε ανασυγκρότηση και ισχυρό ΕΣΥ ή πλήρη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και δυνατότητα μόνο για όσους έχουν λεφτά, μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.
Δεν μας αξίζει μία τέτοια Ελλάδα. Δεν μας αξίζει μία τέτοια προοπτική. Σας καλώ να παλέψουμε μαζί για να ανασυγκροτήσουμε το ΕΣΥ και να αποτρέψουμε τη διάλυση του», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.