Εξαπλώνεται το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού «Der Spiegel», το Μαρόκο προφανώς παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην επιρροή των Ευρωβουλευτών από ό,τι ήταν γνωστό στο παρελθόν.
Μάλιστα, το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού φέρει τον τίτλο «Marokkogate» στο Ευρωκοινοβούλιο, τονίζοντας τον ενεργό ρόλο αξιωματούχων του Μαρόκο στο σκάνδαλο διαφθοράς «Qatargate».
Το δημοσιεύμα του «Der Spiegel» κάνει λόγο για δωροδοκία αξιωματούχων του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να διαφημίζουν τις «αρετές» του Κατάρ, από ξένες μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκο.
«Είναι γνωστό ότι το Κατάρ παίζει σημαντικό ρόλο στο σκάνδαλο δωροδοκίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πάντως, το Μαρόκο είχε ακόμη πιο ενεργή συμμετοχή απ’ ότι πιστεύουν οι αρχές στο Βέλγιο».
Το γερμανικό περιοδικό στηρίζει αυτή του τη θέση, επικαλούμενο διαβαθμισμένα έγγραφα που έχουν περιέλθει στην κατοχή του και επιβεβαιώνουν την εμπλοκή των ξένων μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου «DGED» στο σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας.
Τα έγγραφα, που επικαλείται το «Der Spiegel», αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες «DGED», από το 2019, είχαν προσλάβει τρεις Ιταλούς: τον πρώην Ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι, τον νυν ευρωβουλευτή, Αντρέα Κοζολίνο και τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, τον σύντροφο της Εύας Καϊλή.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ξένες μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκο πλήρωναν αδρά τους συνεργάτες τους για να ασκούν επιρροή στην ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου προς όφελος του Κατάρ.
Επικεφαλής της «ομάδας», σύμφωνα με το «Der Spiegel», ήταν ο νυν πρεσβευτής του Μαρόκο στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν, και η ομάδα αυτή ήταν βρισκόταν σε άμεση επαφή με τον Γενικό Διευθυντή των Μυστικών Υπηρεσιών του Μαρόκο, Μοχάμαντ Γιασίν Μανσούρι.
Ο ιδιαίτερα ενεργός ρόλος αξιωματούχων του Μαρόκο στο σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα πάντα με το «Der Spiegel», φαίνεται να επιβεβαιώνεται και σε ψηφοφορία του Ευρωκοινοβουλίου στις 15 Δεκεμβρίου.
Τότε, Ευρωβουλευτές ενέκριναν ψήφισμα με σαφή πλειοψηφία, στο οποίο καταδίκασαν έντονα το Κατάρ ότι ασκούσε επιρροή μέσω Ευρωβουλευτών.
Για το Μαρόκο, όμως, δεν υπήρξε καμία αναφορά και η αριστερή πτέρυγα του Ευρωκοινοβουλίου προσπάθησε να προσθέσει τροπολογίες στο σχετικό ψήφισμα που «έδειχναν» την εμπλοκή του Μαρόκο στο σκάνδαλο, με τις προσπάθειές τους να αποτυγχάνουν.
Στις φωτογραφίες: Ο Μαροκινός διπλωμάτης Abderrahim Atmoun (αριστερά) με Τζιόρτζι και Παντσέρι (Mάιος 2017)