«Φωτιές» στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας έχει προκαλέσει η τροπολογία για τους μετανάστες που εισήγαγε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης και προβλέπει τη χορήγηση άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία σε μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια.
Κομματική πειθαρχία στην ονομαστική ψηφοφορία ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, εξαιρώντας, ωστόσο, τον Αντώνη Σαμαρά, ως πρώην πρωθυπουργό.
Ο πρώην πρωθυπουργός, εξάλλου, ήταν αυτός που εξέφρασε ανοικτά τη διαφωνία του, όχι μία, αλλά δύο φορές για τη συγκεκριμένη διάταξη.
Σύμφωνα, μάλιστα, με το ρεπορτάζ του Mega, ο πρώην Πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα (19/12) να δώσει κανονικά το «παρών» στην ονομαστική ψηφοφορία και να καταψηφίσει τη διάταξη.
Ποιοι θα υπερψηφίσουν
Παρά το γεγονός πως πολλά είναι τα στελέχη της ΝΔ που εκφράζουν είτε ανοικτά, είτε συγκεκαλυμμένα τη διαφωνία τους για τη συγκεκριμένη διάταξη, αυτή αναμένεται να συγκεντρώσει την ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, θετική ψήφο πλην της ΝΔ θα δώσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, ενώ πολύ πιθανό είναι να υπερψηφίσει και η Πλεύση Ελευθερίας, η οποία, ως τώρα, κρατά κλειστά τα χαρτιά της.
Στον αντίποδα, θα καταψηφίσουν τα τρία ακροδεξιά κόμματα, Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες.
Τι προβλέπει η ρύθμιση
Η ρύθμιση είναι εφάπαξ και προβλέπει:
Χορήγηση άδειας διαμονής για εργασία σε μετανάστες που βρίσκονται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στη χώρα μας, για τουλάχιστον 3 χρόνια.
Αυστηρή προϋπόθεση: να υπάρχει βεβαίωση από τον εργοδότη, ενώ εάν, για τον οποιονδήποτε λόγο, πάψει η σχέση εξαρτημένης εργασίας, η άδεια ανακαλείται.
«Η διάταξη αφορά την εργασία και όχι την μεταναστευτική πολιτική.
Η διάταξη δεν αλλοιώνει την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία παραμένει αυστηρή.
Θέλουμε να βάλουμε τάξη στην μαύρη και αδήλωτη εργασία» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Στις αιτιάσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που έχει ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας, η κυβέρνηση απαντά ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση ούτε για ελληνοποιήσεις, ούτε για νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών.