Σαν σήμερα (25/1) γεννήθηκε ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες, αλλά και δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο οποίος και άφησε το δικό του στίγμα στο μουσικό στερέωμα, με το ιδιαίτερο στυλ του.
Ο Γιώργος Ζαμπέτας γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1925 και από μικρή ηλικία έδειξε πολύ ενδιαφέρον για τη μουσική, στην οποία και ήταν αυτοδίδακτος.
Ξεκίνησε την καριέρα του συνθέτοντας ρεμπέτικα τραγούδια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50 για καλλιτέχνες, όπως ο Πρόδρομος Τσαουσάκης.
Υπήρξε πολυμορφικός καλλιτέχνης, αφού μπορούσε να προσαρμόζεται στα δρώμενα κάθε εποχής, καθιερώνοντας παράλληλα ένα δικό του στυλ. Από το ρεμπέτικο μεταπήδησε στο λαϊκό, στις ευαίσθητες μπαλάντες, ενώ ασχολήθηκε και με το σατυρικό τραγούδι.
Ασχολήθηκε και ο ίδιος με το τραγούδι, ενώ σε στίχο τραγουδιού αναφέρεται σε αυτό λέγοντας:
«Αυτή η ιστορία συνέβη σε ένα κουτούκι στο Αιγάλεω. Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου 1960, μου φέρνει τους στίχους αυτούς.
Πρώτη φορά του τραγούδησα και κατάλαβα ότι ο τραγουδιστής κάνει μια δύσκολη δουλειά».
Από τότε τραγούδησε πολλά κομμάτια που έγιναν τεράστιες επιτυχίες, όπως το «Μάλιστα Κύριε» και το «Που ‘σαι Θανάση».
Ανέδειξε πολλούς τραγουδιστές, όπως η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος και ο Δημήτρης Μητροπάνος, που τον θεωρούσε και δεύτερο πατέρα του.
Επίσης, συμμετείχε σε περισσότερες από 160 ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, στις οποίες είχε και μικρά ρολάκια, χάρη στο μάγκικο στυλ του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα «Η Σωφερίνα» στο πλευρό της Αλίκης Βουγιουκλάκη μέσα στη φυλακή:
Το παράπονο και το τέλος
Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 που η μουσική ξεκίνησε να αλλάζει ο Ζαμπέτας θεώρησε πως τα μέσα τον πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, κάτι που εξέφραζε και στις τηλεοπτικές του συνεντεύξεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα;
Η συνέντευξη στη Λιάνα Κανέλλη, στην οποία και τόνισε ότι θεωρεί πως τον έχουν ξεχάσει τα κανάλια.
Επανήλθε στη δισκογραφία το 1991, λίγο πριν φύγει από τη ζωή κυκλοφορώντας τον δίσκο «Χίλια Περιστέρια», στον οποίο και συμμετείχαν ο ίδιος, ο γιος του, Μιχάλης, η Ελένη Καρουσάκη, η Δούκισσα και ο Τάσος Γετίμης.
Πάντως, τη μεγαλύτερη επιτυχία σημείωσε το ομώνυμο κομμάτι, που τραγούδησε ο ίδιος.
Άφησε την τελευταία του πνοή από καρκίνο στο νοσοκομείο «Σωτηρία» στις 10 Μαρτίου 1992, σε ηλικία 67 ετών.