Μπορεί τα χρόνια να έχουν περάσει, όμως οι αναμνήσεις της πυρκαγιάς που έπληξε την Εύβοια παραμένουν ακόμα νωπές.
Παρ’ όλα αυτά το δυτικό τμήμα της κατοχυρώνει τη δική του θέση στον τουρισμό και χρησιμοποιεί τον τουρισμό ως δίαυλο ανάπτυξης επιχειρήσεων αγροδιατροφής.
Τόσο η εγγύτητα με την Αττική όσο και οι παραλίες και τα μνημεία της Νότιας Εύβοιας την έχουν καταστήσει ιδιαίτερα γνωστό προορισμό.
Με ισχυρή αγροτική, κτηνοτροφική και αλιευτική παραγωγή η περιοχή και δη του Δήμου Καρύστου, φιλοξενεί πολλές μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις, αναζητώντας μέσω του τουρισμού να κερδίσει αναγνωρισιμότητα στα προϊόντα της.
Αξιοσημείωτο είναι ότι κατέχει ιδιαίτερα σημαντικό αλιευτικό στόλο αλλά και περίπου 100 χιλιάδες αιγοπρόβατα από τα οποία παράγει γάλα και τυροκομικά μοναδικής ποιότητας, όπως αναφέρει και το news247.
Αυτό εκμεταλλεύεται και μερίδα τοπικών επιχειρήσεων, όπως το τυροκομείο που ανήκει στους «Αφούς Γιαννακάρη» στον Πλατανιστό Καρύστου.
Συγκεκριμένα, μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να παράγει με παραδοσιακό τρόπο κάνοντας, το 80% της παραγωγής του σε φέτα, κεφαλοτύρι κτλ, εξαγωγή σε Ιταλία, Γαλλία.
Πέρα από τα τυροκομικά, τα κρέατα της Καρυστίας (αρνιά, κατσίκια, βετούλι, γίδα και προβατίνα), μέσα από την εκτατικική διαδικασία εκτροφής αποτελούν άλλο πόλο έλξης για τους επισκέπτες.
Παράλληλα, η περιοχή διαθέτει και μια μακρά οινική παράδοση, που πλέον κρατιέται από δυο οινοποιία, το συνεταιριστικό αλλά και και το Κτήμα Μοντοφώλι.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, ο Δήμαρχος Καρύστου, Ελευθέριος Ραβιόλος, δηλώνει ότι η περιοχή «μεταφέρει με βιωματικό τρόπο τις παραδόσεις και τις γεύσεις του τόπου μας…
Ο Δήμος Καρύστου με την απίστευτη φυσική ομορφιά, τις εξαιρετικές Γεύσεις και τους φιλόξενους ανθρώπους , μπορεί να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες του και για αυτό αγωνιζόμαστε μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες να το κάνουμε γνωστό εντός και εκτός συνόρων».
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ