Μπορεί ήδη να γίνεται συζήτηση για το αν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συμπεριλάβει την ασπαρτάμη στη λίστα με τις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες, όμως τώρα στη διαμάχη ήρθε και η αλόη.
Γιατί;
Η αλόη βέρα που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς, είχε συμπεριληφθεί στην καρκινογόνο κατηγορία μετά από έρευνα σε αρουραίους.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, αποδείχθηκε πως τα τρωκτικά που έπιναν νερό ανακατεμένο με φύλλα αλόης είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου.
«Αυτή είναι μια μελέτη που είχε κάνει θόρυβο. Είχε βγει το 2016 και έδειχνε ότι έχει μια καρκινογενή δράση.
Αλόη Βέρα είναι και αυτό που χρησιμοποιούμε αλλά αυτό (το πόρισμα) ήταν από εκχύλισμα απ’ όλο το φυτό, από όλα τα φύλλα του φυτού» δηλώνει χαρακτηριστικά ο ενδοκρινολόγος Λεωνίδας Ντούντας.
Παρ’ όλα αυτά, η αλόη βέρα έχει μπει στην φαρμακοποιία ήδη από το 1820 και λιγότερο από 100 χρόνια αργότερα, εγκρίθηκε ως θεραπεία εγκαυμάτων.
Σύμφωνα με στοιχεία του MEGA «δεν είναι ένα απλό εκχύλισμα που μπορούμε να πάρουμε χωρίς παρακολούθηση γιατρού και οι παρενέργειες είναι πιο συχνές από την πιθανότητα να σχετίζεται με τον καρκίνο», ενώ παράλληλα επιστήμονες τονίζουν πως τα οφέλη της είναι πολλά, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο.
«Είναι γνωστό ότι η αλόη από το στόμα μπορεί να προκαλέσει διάρροιες, υποκαλιαιμία ακόμα έχει αναφερθεί και νεφρική ανεπάρκεια, αλλά είναι σε μεγάλες δόσεις και συγκεκριμένους ασθενείς».
Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει η Χρύσα Σαρδέλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής φαρμακολογία του ΑΠΘ, «η αλόη είναι φαρμακευτικό φυτό όταν χρησιμοποιούμε το κομμάτι του ζελέ που περιέχει και όχι το περίβλημα.
Η φλούδα η πράσινη είναι επικίνδυνη για την υγεία, δεν πρέπει να καταναλώνεται, να βράζεται και μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια ακόμα και θάνατο…
Η φλούδα περιέχει μια κατηγορία ουσιών που είναι καρκινογόνες».
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ