Νέα επιστημονική μελέτη κατηγορεί πασίγνωστο ρόφημα για την αύξηση των ποσοστών καρκίνου του μαστού, έως και κατά 80%.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ygeiamou, νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Loma Linda και δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology, συσχετίζει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες με την κατανάλωση γάλακτος!
Σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης, ακόμα και μέτριες ποσότητες γάλακτος μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του εν λόγω καρκίνου και όπως αναφέρει ο πρώτος συγγραφές, Gary E. Fraser, «η παρατηρητική αυτή μελέτη παρέχει αρκετά ισχυρά στοιχεία για το ότι το γάλα ή κάποιος άλλος παράγοντας που σχετίζεται στενά με την κατανάλωσή του αποτελεί αιτία του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες».
Τα δεδομένα αναδεικνύουν ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας γάλακτος, 1/4 ή 1/3 μιας κούπας ημερησίως, σχετίζεται με αυξημένο κατά 30% κίνδυνο, μια ολόκληρη κούπα αυξάνει τις πιθανότητες κατά 50% ενώ οι δύο ή τρεις κούπες κατά 80%.
Στο πλαίσιο της μελέτης, αξιολογήθηκε η διατροφική πρόσληψη σχεδόν 53.000 Αμερικανίδων, οι οποίες κατά την έναρξή της ήταν απόλυτα υγιείες και παρακολουθήθηαν για σχεδόν 8 χρόνια.
Στο τέλος, καταγράφηκαν 1.057 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού, χωρίς να αναδεικνύονται ωστόσο σαφείς συσχετισμοί ανάμεσα στα προϊόντα σόγιας και στον καρκίνο, ανεξάρτητα από τα γαλακτοκομικά.
Η σύγκριση όμως της χαμηλής ή της μηδενικής κατανάλωσης γάλακτος ανέδειξε πως η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων από γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Ο Δρ. Fraser σημείωσε ότι τα αποτελέσματα είχαν ελάχιστες διακυμάνσεις όταν συγκρίθηκαν με την πρόσληψη πλήρους ή μειωμένων χαμηλών θερμίδων γάλακτος, ενώ δεν αναδείχθηκε κάποιος σημαντικός συσχετισμός με το τυρί και το γιαούρτι.
«Το σίγουρο είναι ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ιδιαίτερα το γάλα σχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο και τα δεδομένα προέβλεψαν μια αξιόλογη μείωση του κινδύνου, η οποία σχετίζεται με την υποκατάσταση του γάλακτος με γάλα σόγιας.
Το φαινόμενο αυτό αυξάνει την πιθανότητα τα εναλλακτικά του γάλακτος προϊόντα να αποτελούν τη βέλτιστη επιλογή», πρόσθεσε ακόμα.
Τέλος, όπως αναφέρουν οι επστήμονες, πιθανοί λόγοιο που μπορούν να εξηγήσουν τον εν λόγω συσχετισμό, μπορεί να είναι το περιεχόμενο των προϊόντων σε ορμόνες.
Ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες συχνά είναι ορμονοεξαρτώμενος και η πρόσληψη γαλακτοκομικών και άλλων ζωικών πρωτεϊνών λέγεται ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας-1 και θεωρείται ότι προάγει ορισμένους τύπους καρκίνου.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ