Ανήκοντας στο γένος τεσσάρων ειδών δέντρων της οικογένειας των ανθοφόρων φυτών proteaceae, τα μακαντάμια προέρχονται από την Αυστραλία, αποτελώντας εδώ και αιώνες βασική πηγή τροφής των Αβορίγινων, των αυτοχθόνων κατοίκων της νησιωτικής χώρας.
Τα καρύδια μακαντάμια έλαβαν την ονομασία τους από τον Γερμανοαυστραλό βοτανολόγο Φερντινάντ φον Μίλερ, το 1857, προς τιμήν του Σκωτσέζου-Αυστραλού χημικού, καθηγητή ιατρικής και πολιτικού Τζον Μακ Άνταμ, ο οποίος ήταν επίτιμος γραμματέας του Φιλοσοφικού Ινστιτούτου της Βικτώριας.
Τα άκρως θρεπτικά καρύδια, εισήχθησαν στις ΗΠΑ για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1880 και εδώ και πολλές δεκαετίες αποτελούν τη νούμερο ένα επιλογή εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινά λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
Μια μερίδα περίπου 30 γραμμαρίων, περιέχει 12 γραμμάρια μονοακόρεστων λιπαρών, που συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και των επιπέδων κακής χοληστερόλης, ενώ μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, τα μακαντάμια είναι πλούσια σε βασικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο. Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων, ενώ ο φώσφορος είναι απαραίτητος για γερά οστά και δόντια. Το μαγγάνιο συμβάλλει στη ρύθμιση του μεταβολισμού και βοηθά στην παραγωγή ενέργειας, ενώ ο ψευδάργυρος είναι «κλειδί» για την εύρυθμη ανοσοποιητικού συστήματος και την επούλωση των πληγών.
Εκτός από τα διατροφικά τους οφέλη, τα μακαντάμια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, που συμβάλουν στην προστασία της όρασης και των ματιών, τη θωράκιση του οργανισμού έναντι του καρκίνου, την πρόληψη εναντίον των εγκεφαλικών και των υπόλοιπων καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά και την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα αγγεία.
Αν και αποτελούν ένα εξαιρετικό σνακ από μόνα τους, μπορούν να αξιοποιηθούν σε διάφορες γλυκές και αλμυρές συνταγές, ιδιαίτερα για την παρασκευή βουτύρου ξηρών καρπών, μπισκότων και μάφιν, σοκολατένιων κερασμάτων και σαλατών.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ