Στο χρώμα του μοβ «ντύθηκε» ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας.
Η ημέρα αυτή έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τις προκλήσεις του πρόωρου τοκετού και να φωτίσει τους κινδύνους και τις συνέπειες που αντιμετωπίζουν τα πρόωρα βρέφη και οι οικογένειές τους.
Το MyNews.gr βρέθηκε στον Λευκό Πύργο όπου έκαναν δηλώσεις ο καθηγητής Νεογνολογίας Κοσμάς Σαραφίδης, η δικηγόρος Δήμητρα Καμπουράκη και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Αηδονόπουλος.
Κοσμάς Σαραφίδης: «Ασφαλή για τις έγκυες τα εμβόλια»
Για το θέμα των εμβολιασμών των εγκύων ο καθηγητής Νεογνολογίας και διευθυντής της Α’ Νεογνολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, Κοσμάς Σαραφίδης δήλωσε:
«Πλέον ο αριθμός των γυναικών με επιβεβαιωμένη ή πιθανή λοίμωξη covid αυξάνει δραματικά. Σε κάθε εφημερία έχουμε τουλάχιστον 2-3 μωρά που γεννιούνται από μητέρες που ή νοσούν ή έχουν εκτεθεί στον ιό.
Οι έγκυες θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τον κορωνοϊό αλλά και για άλλους ιούς όπως της γρίπης. Τώρα είναι και η εποχή που η γρίπη θα αυξηθεί, άρα εμβόλια.
Τα εμβόλια είναι ασφαλή και προφυλάσσουν τόσο τις έγκυες οι οποίες είναι σε αυξημένο κίνδυνο για να νοσήσουν σοβαρά από αυτές τις δύο καταστάσεις και συνεπώς και τα έμβρυα τα οποία κυοφορούν».
Για τον θάνατο μιας εγκύου στην Πιερία που είχε συμβουλή από τη γυναικολόγο της να μην κάνει το εμβόλιο και αν είναι συχνό το φαινόμενο, ο κ. Σαραφίδης δήλωσε:
«Δε θα κάνω κανένα απολύτως σχόλιο σχετικά με την τακτική που ακολούθησε άλλος συνάδελφος. Το μόνο που έχω να πω, και πιστεύω ειλικρινά, ότι όλοι μα όλοι οι γιατροί θα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες ειδικών επιτροπών οι οποίες ξέρουν το αντικείμενό τους και με όλο το βάθος της επιστημονικής τους γνώσης κάνουν προτάσεις και δίνουν κατευθυντήριες οδηγίες».
Σε ερώτηση του mynews.gr για μία έγκυο γυναίκα με την παλιά αντίληψη ότι δεν πρέπει να κάνει εμβόλια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο κ. Σαραφίδης τόνισε:
«Αυτή ήταν μία αντίληψη που όντως υπήρχε παλιά. Αλλά πριν από 10-15 χρόνια, τα εμβόλια τα οποία μιλούσαμε για να μη χορηγούνται στις έγκυες ήταν εμβόλια με ζώντες εξασθενημένους ιούς. Η τεχνολογία σήμερα είναι τελείως διαφορετική, τα καινούρια εμβόλια είναι απόλυτα ασφαλή για τις έγκυες και τα έμβρυά τους».
Η δικηγόρος Δήμητρα Καμπουράκη τοποθετήθηκε ως εξής:
«Σας χαιρετίζω εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων παιδιών που γεννήθηκαν πρόωρα, «Το Ηλιτόμηνον» και της προέδρου Λέλας Βαβουράκη από την Αθήνα. Είναι ένας σύλλογος πανελλαδικός. Θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον δήμο Θεσσαλονίκης, τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον αντιδήμαρχο κ. Αηδονόπουλο όπως και την Εφορεία Αρχαιοτήτων της πόλης της Θεσσαλονίκης για τη δράση που πραγματοποιείται.
Να τονίσω ότι είναι μία ελάχιστη συμπαράσταση προς τους μικρότερους μαχητές της ζωής και τους γονείς τους. Όπως επίσης και προς όλους τους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την προωρότητα.
Θα ήθελα όμως να το εκλάβετε και ως μια δράση ευαισθητοποίησης της πολιτείας γιατί σκεφτείτε ότι σε ένα φυσιολογικό τοκετό οι γονείς γυρνούν σπίτι με το μωρό τους αλλά σε έναν πρόωρο τοκετό τα μωρά επιστρέφουν στο σπίτι μετά από τέσσερις, έξι και οκτώ μήνες. Αυτοί οι γονείς όμως δεν έχουν δικαιώματα παράτασης της γονικής άδειας το οποίο είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα. Όπως επίσης πολλοί από αυτούς είναι από επαρχιακές πόλεις φιλοξενούνται σε μεγάλα αστικά κέντρα που έχουν μονάδες νεογνών και επωμίζονται όλο το κόστος και το οικονομικό βάρος. Γι αυτό μακάρι η πολιτεία να δείξει την απαραίτητη ευαισθησία προς όλο αυτό το θέμα και να βοηθήσει με κάθε τρόπο τους μικρούς μαχητές μας και τις οικογένειές τους».
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Χαράλαμπος Αηδονόπουλος δήλωσε τα εξής:
«Ως αντιδήμαρχος κοινωνικής Πολιτικής στηρίζω ανεπιφύλακτα κάθε παρόμοια δράση που ενισχύει τον κοινωνικό αντίκτυπο και τη στήριξη των ευπαθών ομάδων όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, τα πρόωρα νεογνά.
Οφείλω να τονίσω ότι η προωρότητα είναι μία κατάσταση που παρέρχεται μετά τη γέννηση, δεν απομένει ως στίγμα στα πρόωρα νεογνά όπως γινόταν σε κάποιες άλλες εποχές από άλλους λαούς σε άλλες θρησκευτικές μειονότητες.
Εμείς θα συνεργαστούμε με τους υπόλογους φορείς της πολιτείας προκειμένου στην άδεια ανατροφής τέκνου, ειδικά για τα πρόωρα νεογνά, να δοθεί παράταση διότι λειτουργεί ευεργετικά στην όλη τους ψυχοσωματική ανάπτυξη».