Η Κυριακή του Πάσχα έφτασε και στο εορταστικό μας τραπέζι θα πρωταγωνιστήσουν αρκετά εδέσματα, τα οποία όλοι μας θα τιμήσουμε.
Όμως, πολύ συχνά, μετά από ένα απολαυστικό γεύμα, ο οργανισμός μας μάς δείχνει σημάδια δυσπεψίας και βαρυστομαχιάς, ιδιαίτερα εάν έχουμε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα φαγητού.
Ποια είναι, όμως, τα συχνότερα λάθη που κάνουμε και επιτείνουμε τη δυσπεψία;
Ξαπλώνουμε ανάσκελα
Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά όταν εμφανίζουμε συμπτώματα δυσπεψίας είναι προτιμότερο να περπατήσουμε ή να καθίσουμε, παρά να ξαπλώσουμε.
Αυτό συμβαίνει γιατί εάν μας πάρει ο ύπνος, όλες οι λειτουργίες του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης και της πέψης επιβραδύνονται, ενώ η ύπτια θέση αυξάνει τις πιθανότητες παλινδρόμησης των τροφών.
Πίνουμε ανθρακούχα αναψυκτικά
Ναι, είναι λάθος να πίνουμε ανθρακούχα ποτά αμέσως μετά το γεύμα.
Κι αυτό γιατί περιέχουν ανθρακικό, το οποίο πρέπει να αποβάλετε με το ρέψιμο, καθώς οδηγεί σε αραίωση των γαστρικών υγρών του στομάχου και σε επιβράδυνση της πέψης.
Ανάβουμε τσιγάρο
Όσο δελεαστικό κι αν είναι, το κάπνισμα μετά το φαγητό είναι αποτρεπτικό.
Αυτό συμβαίνει γιατί η νικοτίνη οδηγεί σε χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα, αυξάνοντας τις πιθανότητες της παλινδρόμησης.
Τι μπορούμε, συνεπώς, να κάνουμε για να έχουμε ένα πασχαλινό γεύμα χωρίς απρόοπτα;
- Πιείτε τσάι βοτάνων: Τα βότανα και, κυρίως, η μέντα βοηθά στην ανακούφιση του τυμπανισμού, αυξάνοντας τις εκκρίσεις των πεπτικών υγρών. Βοηθητική είναι επίσης η λουίζα, αλλά και το μελισσόχορτο.
- Αποφύγετε τις πολύ λιπαρές τροφές
- Καταναλώστε προβιοτικά: Σύμφωνα με έρευνες, τα προβιοτικά βοηθούν στη μείωση των εντερικών φουσκωμάτων και στη θωράκιση της εντερική χλωρίδας
- Φάτε μαστίχα Χίου: Ακόμα και σε μικρή ποσότητα, η μαστίχα Χίου θεραπεύει το πεπτικό έλκος που και προκαλεί έκκριση γαστρικών υγρών, διευκολύνοντας τη διαδικασία της πέψης
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ