Το σκόρδο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην ιατρική και τη μαγειρική, καθώς θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή και ευέλικτα συστατικά στον κόσμο που προσθέτει όχι μόνο γεύση στο φαγητό, αλλά έχει και πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων για την υγεία.
Από τη μείωση των φλεγμονών μέχρι τη βοήθεια στην καταπολέμηση των ασθενειών, το σκόρδο είναι ένα υπερόπλο για την υγεία μας, το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνουμε υγιείς και ευτυχισμένοι.
Το σκόρδο ανήκει στην οικογένεια των κρεμμυδιών και έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε θειούχες ενώσεις, με την πικάντικη γεύση και το άρωμά του να χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της γεύσης πολλών φαγητών και την παρασκευή διαφόρων προϊόντων που προάγουν την υγεία, όπως το λάδι σκόρδου.
Τα οφέλη του σκόρδου για την υγεία είναι καλά τεκμηριωμένα, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τη φλεγμονή, τη χοληστερόλη και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και των ασθενειών.
Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του σκόρδου είναι η διαχείριση της υπέρτασης, καθώς τα συστατικά του έχουν αγγειοδιασταλτικές ιδιότηες, επιτρέποντας την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, ιδιαίτερα εάν είναι ωμό.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Indian Journal of Dermatology, Venerology and Leprology», οι θειικές ενώσεις του σκόρδου περιέχουν κερατίνη, απαραίτητο συστατικό των μαλλιών, που εάν εφαρμοστεί με τη μορφή γέλης συνδυαστικά με βαλεριανική βηταμεθαζόνη, προωθεί την ανάπτυξη νέας τρίχας σε άτομα με γυροειδή αλωπεκία.
Παράλληλα, εάν είστε ευάλωτοι στις αλλαγές των καιρικών συνθηκών ή αρρωσταίνετε πολλές φορές το χειμώνα, το σκόρδο μπορεί να προσφέρει γρήγορη ανακούφιση από κρυολογήματα ή τον πονόλαιμο, με τη διάρκεια των περισσότερων συμπτωμάτων να υποχωρεί έως και κατά 70%.
Άλλα οφέλη της κατανάλωσης σκόρδου είναι:
- η πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου (π.χ. τον καρκίνο του στομάχου, του οισοφάγου και του παχέος εντέρου)
- η βελτίωση της υγείας των αρθρώσεων
- ο καθαρισμός των πνευμόνων
- η βελτιστοποίηση της λειτουργίας του ήπατος
- η καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας
- η μείωση του άγχους
- η μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος
- η βοήθεια στη θεραπεία των κιρσών
- η καταπολέμηση της κόπωσης
- η αύξηση της σωματικής παραγωγικότητας
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ