SOS σημαίνουν ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης για την μεγάλη έξαρση του κορωνοϊού, της γρίπης και των λοιμώξεων του αναπνευστικού.
«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό και θα πρέπει να κάνουμε τις προσαρμογές που χρειάζεται την εποχή που χρειάζεται» τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος, με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων του ιού που παρατηρείται και έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία.
«Ο ιός ζει ανάμεσά μας και όταν υπάρχει έξαρση θα πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα» είπε στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε ως πρώτο μέτρο την πρόληψη και τον άμεσο εμβολιασμό, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες που υπολογίζονται σύμφωνα με τον ίδιο σε 2 εκατ. άτομα
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο ο αριθμός των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί ανέρχονται σε 130.000 κάτι που μεταφράζεται σε ποσοστό κάτω από 10%.
Αντίθετα, όπως είπε ο καθηγητής πολλοί περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της γρίπης. «Το φθινόπωρο πέθαναν από τη γρίπη 5 άτομα ενώ από κορωνοϊό κάθε βδομάδα χάνουν τη ζωή τους 60 άτομα», σημείωσε ενδεικτικά.
Ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι ο αριθμός των ατόμων που πέθαναν από κορωνοϊό ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες.
Σχετικά με τη χρήση των μασκών, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι τουλάχιστον οι ευπαθείς πρέπει να φοράνε ενώ στην περίπτωση που βγουν θετικοί στον ιό να κάνουν χρήση των αντιιικών φαρμάκων ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι επιπλοκές.
Λουκίδης: Μεγάλη η έξαρση των ιώσεων
Για το ίδιο ζήτημα της έξαρσης των ιώσεων εν μέσω εορτών μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης επισημαίνοντας ότι «έχουμε τη μεγαλύτερη έξαρση από τον τελευταίο χρόνο».
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου αποκάλυψε ότι «Αυτή τη στιγμή έχουμε 2.500 περίπου αιτήσεις κάθε μέρα». Και όπως είπε, «υπάρχει μια μεγάλη δυναμική η οποία φαίνεται ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο γιατί την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 1.700 -1.800 και φτάσαμε 2.300. Άρα καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει μια μεγάλη δυναμική που πιθανότατα μέσα στις επόμενες ημέρες θα πιάσει μάλλον κορυφή, που θα είναι ακόμα μεγαλύτερος ο αριθμός των περιστατικών και των εισαγωγών και πιθανότατα και των ημερήσιων περιστατικών. Και σκεφτείτε ότι τα περισσότερα περιστατικά δεν αναφέρονται και δεν αναφέρονται στην πλατφόρμα της δήλωσης των περιστατικών».
Μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση ο κ. Λουκίδης τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη έξαρση, ίσως η μεγαλύτερη τον τελευταίο χρόνο που το ευτύχημα είναι ότι δεν αποτυπώνεται σε πολύ σκληρούς δείκτες γιατί υπάρχουν καλύτερες δυνατότητες για θεραπευτικά πρωτόκολλα μέσα στο νοσοκομείο.
Αναφορικά με το εάν υπάρχουν ελλείψεις στα αντιιικά φάρμακα ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας απάντησε ότι δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο ζήτημα. «Είμαστε σε μία από τις χώρες της Ευρώπης που έχει μια εξαιρετικά καλή πλατφόρμα χορήγησης και ένα καλό σύστημα χορήγησης αντιιικών. Υπάρχει μια μεγάλη συνεργασία όλων των φορέων και των κρατικών φαρμακείων και των γιατρών που ελέγχουν την πλατφόρμα αλλά και των συναδέλφων», σημείωσε ο κ. Λουκίδης.
Όσον αφορά στην πίεση στα νοσοκομεία είπε πως ήταν αναμενόμενη. «Είναι κάτι που εμφανίζεται στην Ελλάδα μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και τέλη Φεβρουαρίου. Το περιμέναμε αυτό. Θα ανταπεξέλθουμε, δεν το συζητάμε. Έχουμε περάσει και δυσκολότερες μέρες τώρα.