Σχέδιο κλιμακούμενης ποινικής ασυλίας των γιατρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας φέρεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με το σκεπτικό ότι οι γιατροί πρέπει να έχουν μια γραμμή άμυνας απέναντι στη βιομηχανία μηνύσεων αντιεμβολιαστών, δεδομένης, μάλιστα, και της ισχύουσας αστικής ευθύνης για τυχόν ιατρικά λάθη.
Ενώ το σχέδιο βρίσκεται ακόμη «στο τραπέζι», το πογκρόμ μηνύσεων έχει διπλή προέλευση, καθώς από τη μια πλευρά βρίσκονται οι αντιεμβολιαστές που μηνύουν τους γιατρούς ακόμη και για άσχετα ποινικά αδικήματα και από την άλλη βρίσκονται οι συγγενείς όσων πέθαναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή αντιμετωπίζουν σύνδρομα μακράς διάρκειας επιπλοκών και καταλογίζουν ευθύνες στους γιατρούς.
Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση
Το σκεπτικό ανάπτυξης ενός τέτοιου σχεδίου πηγάζει από σχετικό αίτημα των ιατρικών συλλόγων της χώρας, και βέβαια από το ολοένα αυξανόμενο κύμα μηνύσεων και αναζήτησης ευθυνών.
Έτσι, προτείνει η εκκίνηση μιας διαδικασίας κλιμακούμενης ποινικής αμνηστίας με αναδρομική ισχύ, καθώς για την αστική ευθύνη φέρει ακέραιη την ευθύνη το ελληνικό δημόσιο, κατ΄ εντολήν του οποίου λειτουργούν οι γιατροί.
Αναφορικά με τις μηνύσεις, οι σκέψεις περιορίζονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις βαρείας αμέλειας και αυτό γιατί οι γιατροί εν προκειμένω δεν λειτούργησαν υπό συνθήκες κανονικής νοσοκομειακής λειτουργίας, αλλά υπό καθεστώς πανδημίας και νοσοκομειακής ασφυξίας.
Τι ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), από τις αρχές του χρόνου, έχει ζητήσει τη σύσταση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που θα εισηγηθεί τη σχετική νομοθετική παρέμβαση για την ασυλία των ιατρών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Παράλληλα, στην επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, επισυνάπτεται και η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του ΠΙΣ, Ευάγγελου Κατσίκη, που προτείνει να υπάρξει ασυλία για τους γιατρούς που ασχολούνται με τον COVID – 19.
«Αυτό το ειδικό όργανο θα ήταν σε θέση να κρίνει – κατ’ αρχήν – εάν συντρέχει, από ιατρικής απόψεως, βαρεία αμέλεια του ιατρού ανά περίπτωση και βάση αυτής της γνωμοδότησης να κινείται ο ποινικός έλεγχος του ιατρού. Με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί η άσκοπη και ατεκμηρίωτη εκκίνηση ποινικών διώξεων σε βάρος ιατρών και ταυτόχρονα ο έλεγχος (με την αντίστοιχη οικονομία της δίκης) θα περιοριζόταν μόνο στις περιπτώσεις που είναι άξιες αυτού του ελέγχου», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο νομικός σύμβουλος του ΠΙΣ.