Η 25η Μαρτίου πλησιάζει και παρά την τσουχτερή του τιμή, ο τηγανητός μπακαλιάρος θα έχει για άλλη μια χρονιά την τιμητική του στο τραπέζι μας, καθώς εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί ένα γαστρονομικό έθιμο, άρρηκτα συνυφασμένο με την ημέρα του Ευαγγελισμού.
Η έλευση του μπακαλιάρου στο ελληνικό τραπέζι παρατηρείται από τον 15ο αιώνα, κερδίζοντας σταδιακά τη θέση του ως ένα εορταστικό πιάτο, λόγω της Σαρακοστής, καθώς η Εκκλησία επιτρέπει μόνο δύο φορές την κατανάλωση ψαριού, μία την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και άλλη μία την Κυριακή των Βαΐων.
Αν και στα νησιά ο φρέσκος μπακαλιάρος βρισκόταν καθημερινά στη διατροφή των κατοίκων, στην ηπειρωτική Ελλάδα, ο παστός μπακαλιάρος εκείνες τις εποχές αποτέλεσε την εύκολη λύση, περνώντας στην παράδοση και έγινε το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου.
Ποια είναι, όμως, τα παραδοσιακά φαγητά που ετοιμάζουμε για το τραπέζι ανήμερα του Ευαγγελισμού;
Τηγανητός μπακαλιάρος
«Βασιλιάς» του τραπεζιού είναι πάντα ο τηγανητός μπακαλιάρος, τον οποίον φτιάχνουμε είτε με το κλασικό κουρκούτι ή με το κουρκούτι μπύρας.
«Κλειδί» για τον απόλυτο τηγανιτό μπακαλιάρος είναι το σωστό ξαρμύρισμα, το οποίο πετυχαίνουμε ξεπλένοντας αρχικά πολύ καλά το ψάρι και, στην συνέχεια, κόβοντάς το σε κομμάτια και βυθίζοντάς του σε νερό, που αλλάζουν κάθε 3 – 4 ώρες για 2 περίπου μέρες.
Τι θα χρειαστείτε για τον απόλυτο τηγανιτό μπακαλιάρο;
- 2 φιλέτα ξαρμυρισμένου μπακαλιάρου
- 260 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 2 κ.γλ. μπέικινκ πάουντερ
- 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
- 1 κουτάκι μπύρα (330 mL)
- 20 mL ούζο
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, την μπύρα και του ούζο, φτιάχνοντας ένα χυλώδες μείγμα, το οποίο βάζουμε για 30 λεπτά το ψυγείο.
Στη συνέχεια, βουτάμε στο κουρκούτι τα αλευρωμένα κομμάτια μπακαλιάρου, τον οποίον πρώτα έχουμε ξαρμυρίσει.
Σε τηγάνι βάζουμε λάδι της αρεσκείας μας και τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές το ψάρι, μέχρι να ροδίσει.
Σκορδαλιά
Απαραίτητο συμπλήρωμα του τηγανιτού μπακαλιάρου, την οποία μπορείτε να παρασκευάσετε είτε με πατάτα είτε με καρύδια.
Αν θέλετε να φτιάξετε την απόλυτη σκορδαλιά, που θα αναδείξει τον τηγανιτό μπακαλιάρο, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε την παρακάτω πολίτικη συνταγή:
- 2 φέτες ψωμιού μουλιασμένες σε νερό
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 50 γρ.ξεφλουδισμένα καρύδια (ή αμύγδαλο ή κουκουνάρι)
- 4 κουταλιές ξίδι
- 3/4 φλ. λάδι
Αρχικά, κοπανίζουμε το σκόρδο μέχρι να γίνει αλοιφή και πολτοποιούμε τα καρύδια στο μπλέντερ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο και ρίχνουμε τη στραγγισμένη ψίχα του ψωμιού.
Όταν σχηματιστεί ένας ομοιογενής πολτός, προσθέτουμε το λάδι και το ξίδι.
Ταραμοσαλάτα
Ο ταραμάς, ένα από τα πιο φημισμένα νηστίσιμα πιάτα, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το τραπέζι μας στη λευκή είτε στην κόκκινη εκδοχή του.
Αν θέλετε να καταπλήξετε τους αγαπημένους, ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή:
- 400 γρ. μπαγιάτικο ψωμί
- 120 γρ. ταραμά
- χυμό 2 λεμονιών
- 1/2 κρεμμύδι
- 400 γρ. καλαμποκέλαιο
- 80 γρ. νερό
Κόβουμε το ψωμί σε κομμάτι και το βάζουμε σε ένα μπολ με νερό, αφήνοντάς το να απορροφήσει το νερό.
Μετά από 20 λεπτά, το στραγγίζουμε, για να φύγει όλη υγρασία και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες.
Κόβουμε σε μέτρια κομμάτια το κρεμμύδι και το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ, μαζί με τον ταραμά.
Χτυπάμε το μίγμα, μέχρι να πολτοποιηθεί και να ομογενοποιηθεί καλά, μέχρι να μην βλέπουμε καθόλου τα κομμάτια του ψωμιού ή του κρεμμυδιού.
Αμέσως μετά ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και χτυπάμε ρίχνοντας με ροή κλωστής και το μίξερ σε λειτουργία, το λάδι.
Όσο πιο πολύ χτυπάμε το μίγμα τόσο πιο απαλό θα γίνεται, κατά την ομογενοποίησή του.
Τηγανιτά καλαμαράκια
Για τα πιο τραγανιστά καλαμαράκια θα χρειαστείτε:
- 1 κ. καλαμαράκια (κομμένα σε ροδέλες)
- 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 250 γρ. καλαμποκάλευρο
- 1 κ. γλ. αλάτι
- λάδι
Σε μπολ, βάζουμε το αλάτι και το μείγμα αλεύρων και πανάρουμε τα καλαμαράκια, τα οποία τινάζουμε για να φύγει το περιττό αλεύρι και να χωρίσουν μεταξύ τους οι ροδέλες.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, μέχρι να ροδίσουν και αφήνουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί, για να στεγνώσουν.
Μπορείτε να τα συνοδεύσετε με μια σως μουστάρδας ή με σάλτσα ταρτάρ.
Σουπιές στιφάδο
«Πρωταγωνιστής» σε κάθε σαρακοστιανό τραπέζι, οι σουπιές σας θα καταπλήξουν μικρούς και μεγάλους.
Τι θα χρειαστείτε:
- 1,5 κιλό σουπιές
- 8 κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- 3 κ.γλ. πελτέ ντομάτας
- 200 γρ. τριμμένη ντομάτα
- 4 φύλλα δάφνης
- 300 γρ. ελαιόλαδο
- κόκκους μπαχάρι
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε καλά τις σουπιές, μέχρι να πιουν όλα τα υγρά που θα βγάλουν. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα σοτάρουμε.
Προσθέτουμε τους κόκκους μπαχάρι, τις σουπιές και τον πελτέ, τον οποίον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τα φύλλα δάφνης και λίγο νερό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30 – 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές.
Φυσικά, μην παραλείψετε ψάρια στο φούρνο, καλαμαράκια ή μελιτζάνες τηγανιτές, αλλά και χταπόδι.
Για επιδόρπιο μπορείτε να σερβίρετε κάποια γλύκισμα με βάση το ταχίνι ή κάποιο παραδοσιακό σιροπιαστό!
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ