Σαν σήμερα, στις 24 Ιανουαρίου του 2012 έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος σκηνοθέτης, Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο οποίος και παρασύρθηκε από μηχανή, ενώ έκανε τα γυρίσματα της τελευταίας του ταινίας, που τελικά έμεινε ημιτελής.
Ο εμβληματικός σκηνοθέτης έχασε τη ζωή το μοιραίο χειμωνιάτικο απόγευμα, πριν από 12 χρόνια στη Δραπετσώνα, ενώ η ταινία «Η άλλη θάλασσα» τελικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς το κενό, που άφησε πίσω του ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ήταν δυσαναπλήρωτο.
Σύμφωνα με την Τροχαία, στο σημείο των γυρισμάτων υπήρχε περιπολικό, αλλά στο αντίθετο ρεύμα από εκεί, που έγινε το δυστύχημα.
Ο χώρος, που είχε οριοθετηθεί από την εταιρεία παραγωγής, ήταν στο ρεύμα προς Πειραιά. Εκεί είχαν μπει κώνοι, προκειμένου να μην γίνει κάποιο ατύχημα.
Κάποια στιγμή, ο σκηνοθέτης εγκατέλειψε τον χώρο των γυρισμάτων και πέρασε στο αντίθετο ρεύμα προς Κερατσίνι. Όμως καθώς διέσχιζε τον δρόμο και ενώ βρισκόταν στο σημείο που τελειώνει ένα τούνελ βγήκε το μηχανάκι και τον χτύπησε.
Ο 77χρονος σκηνοθέτης τραυματίστηκε σοβαρότατα και μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Με βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κατάγματα σε όλο του το σώμα, ρήξη σπλήνας εισήχθη αμέσως στο χειρουργείο.
Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος είχε εσωτερική αιμορραγία δεν τα κατάφερε και έφυγε από τη ζωή.
Οι ταινίες του έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, ενώ η σκηνοθετική του σκοπιά δημιούργησε σχολή, που αποτελεί παρακαταθήκη για τους νέους δημιουργούς.
Η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους ήταν «Η Αναπαράσταση» το 1970, ακολούθησαν «Οι Μέρες του ’36» δυο χρόνια αργότερα και μετά «Ο Θίασος» του 1975 που έμελλε να είναι ταινία-σταθμός, καθώς εκτόξευσε τη φήμη του Αγγελόπουλου εκτός συνόρων.
Πώς μπήκε το «μικρόβιο» της σκηνοθεσίας στον Αγγελόπουλο
Η Φοίβη Οικονομοπούλου υπήρξε η σύζυγος του Θόδωρου Αγγελόπουλου από το 1980 μέχρι και τον θάνατο του σκηνοθέτη.
Η ίδια χαρακτήρισε τη σχέση τους «εκρηκτική», ενώ σχετικά με το πώς μπήκε το μικρόβιο σκηνοθεσίας στον σύζυγό της είπε:
«Ο Θόδωρος ήταν ένα παιδί της πόλης, δεν είχε ταξιδέψει ποτέ του.
Πήγε μόνο μια φορά στο χωριό του με τον πατέρα του, έπαθε τύφο και γύρισε πάλι πίσω.
Στον στρατό όμως έγινε βοηθός γιατρού και έτσι στη θέση αυτή γύρισε όλη την Ελλάδα. Τότε κάτι άνοιξε μέσα του…».
Οι τριλογίες του Αγγελόπουλου
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος συνήθιζε να κάνει τις ταινίες του σε τριλογίες.
Τριλογία της Ιστορίας: «Μέρες του ’36» (1972), «Ο Θίασος» (1975), «Οι Κυνηγοί» (1977)
Τριλογία της Σιωπής: «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984), «Ο Μελισσοκόμος» (1986), «Τοπίο στην Ομίχλη» (1988)
Τριλογία των Συνόρων: «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού» (1991), «Το βλέμμα του Οδυσσέα» (1995), « Μία αιωνιότητα και μία μέρα» (1998) (Ίσως και η πιο αναγνωρισμένη ταινία)
Τριλογία της Μοντέρνας Ελλάδας: «Το Λιβάδι που δακρύζει» (2004), « Η σκόνη του χρόνου» (2008), «Η άλλη θάλασσα» (Ανολοκλήρωτη)